Externe

Rusia se retrage din Siria

15 MAR UPDATE: Rusia: Ministerul Rus al Apărării a anunțat că alături de cele două batalioane vor rămâne și bateriile anti-aeriene S400 menite să descurajeze posibilele incursiuni ale Israelului sau Turciei în spațiul aerian sirian.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni, 14 martie că „marea majoritate” a forțelor armate ruse prezente în Siria vor începe să părăsească țara cât mai curând, accentuând nevoia de a împinge discuțiile pentru pace în vederea ajungerii la un acord permanent după ce a doua rundă de negocieri a început ieri la Geneva, relatează Reuters.

Rusia a intervenit militar în Siria la sfârșitul lunii septembrie la cererea Guvernului Sirian împotriva rebelilor și a „grupurilor jihadiste”. Intervenția a reînclinat balanța în favoarea președintelui Bashar-al Assad după ce sprijinul aerian și logistic oferit de forțele ruse au adus victorii semnificative armatei siriene mai ales în vestul Siriei, atât în provincia Latakia, dar și în sudul și nordul vestic(provinciile strategice Alep, Daara sau buzunare în prejurul capitalei Damasc).

Putin a anunțat retragerea forțelor armate la o întâlnire cu miniștrii săi de apărare și de externe, ca urmare a îndeplinirii obiectivelor ruse în Siria, iar în cursul acestei dimineți mai multe informații și poze oferite de ministerul rus de apărare a arătat începerea acțiunii de retragere, primele avioane de transport au părăsit baza militară Hmeymim din provincia Latakia, escortate de avioanele de luptă care și ele se vor întoarce pe teren rusesc.

Forțele ruse își vor păstra însă un contingent militar în Siria, în jur de 1000 de oameni, care conform Asociated Press, care citează agenția rusă Interfax. Mai exact este vorba de două batalioane care vor apăra două baze importante din punct de vedere geostrategic, portul naval Tartus și baza aeriană Hmeymim, ambele cu ieșire la Marea Mediterană.

Aceste două batalioane vor continua să execute misiuni aeriene de recunoaștere, fiind necesară rămânerea unor echipaje. De asemenea, vor râmâne staționați în Siria și consilierii militari care sfătuiesc armata siriană, mai relatează AP.

Decizia de retragere a personalului militar vine în contextul în care discuțiile pentru pace au reînceput ieri la Geneva. Vitaly Churkin, ambasadorul rus la ONU declara ieri că „diplomația rusă va merge înainte și își va intesifica eforturile pentru a ajunge la un acord politic pentru Siria”.

Mai mulți analiști occidentali au speculat că Rusia pune presiune pe Assad pentru a încheia diplomatic conflictul civil sirian, care va intra în cel de-al cincelea an luna aceasta.

sursă: Ministerul Rus al Apărării

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top