Externe

Discuțiile pentru Siria intră într-o nouă etapă

13 MAR Guvernul Sirian și reprezentanții opoziției moderate(HNC-High Negociations Comitee) se vor întâlni luni, 14 martie la Geneva unde au programată a doua serie de discuții ce urmărește să implementeze permanent acordul de pace convenit între SUA și Rusia care a intrat în vigoare pe 27 februarie, relatează Reuters.

Actualul acord de încetare a ostilităților a reușit să reducă violențele în Siria între opozanții regimului Assad și forțele loialiste, cele din urmă susținute până acum de Rusia, cu raiduri aeriene, și de către gruparea paramilitară libaneză Hezbollah, susținută de Iran, din acord fiind însă excluse grupările teroriste Stat Islamic și Jabhat al-Nusra.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului estima la mijlocul lunii februarie că peste 1,000 de civili au fost uciși în urma raidurile aeriene conduse de Rusia în Siria. Premierul rus, Dimitri Medvedev, spunea la acea vreme că „deși comunitatea internațională ne acuză de asta, nu există dovezi că noi am bombardat civili.”

Deși ambele tabere s-au acuzat reciproc în repetate rânduri de violarea acordului pentru pace, opoziția siriană a menționat că aceste violări din partea Guvernului și a aliaților săi s-au redus treptat, în condițiile în  care mâine este programată să înceapă a doua rundă de negocieri între opoziție și delegația siriană.

Delegatul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura a declarat că plănuiește să centreze discuțiile care vor începe luni pe problema viitorului guvern și a guvernului de tranziție, alegeri prezidențiale în 18 luni și o nouă constituție, agendă care i-a înfuriat pe reprezentanții Guvernului, aceștia poziționându-se împotriva oricărui tip de discuție despre posibilitatea plecării lui Assad.

Opoziția siriană a reiterat necesitatea plecării lui Bashar-al Assad de la putere, însă situația se dovedește din nou foarte complicată.

În timp ce Assad declara că stabilirea unui guvern provizoriu la conducerea statului este împotriva constituției Siriei și că este împotriva oricărei acțiuni asemănătoare, Rusia susține ideea că plecarea lui Assad nu trebuie decisă de alte state, ci de cetățenii Siriei. Agenția rusă de presă RIA Novosti l-a citat pe Mistura în legătură cu dorința sa de a ține alegeri prezidențiale în 18 luni, fapt care provoacă unii analiști să intuiască că Rusia este de acord cu propunerile lui Mistura.

În cealaltă tabără, puterile occidentale împreună cu alți susținători ai opoziției, printre care Turcia și Arabia Saudită, țări care au finanțat cu bani și armament luptătorii opoziției, au întărit poziția pe care au luat-o reprezentanții HNC, aceea că Assad trebuie să plece pentru ca Siria să fie reconstruită.

Una dintre ideile care au început să circule în cancelariile statelor implicate în conflict odată cu apropierea discuțiilor a fost federalizarea Siriei. Împărțirea în mai multe zone de control autonome controlate de autorități regionale, menite să mențină unitatea teritorială a țării.

Reuters relatează că mai multe țări occidentale cât și Rusia susțin ideea și au pasat-o mai departe delegatului special Staffan de Mistura.

Opoziția siriană s-a declarat împotriva unei astfel de divizii, spunând că numai plecarea lui Assad va aduce pace în Siria și că deși sunt de acord cu propunerea unui guvern non-central într-o viitoare Siria, federalizarea țării nu este o soluție acceptabilă.

O asemenea împărțire a Siriei ar fi în interesul kurzilor care încearcă de câteva sute de ani, caracterizate de războaie civile în Turcia sau Iraq și Iran, să obțină autonomie sau să înființeze statul Kurdistan cu care Turcia este categoric împotrivă.

De asemenea, Rusia a insistat ca Mistura să-i includă în discuțiile pentru pace și pe reprezentanții kurzilor, care au abandonat atacurile din nordul orașului Alep împotriva rebelilor și a orașului Azaz după ce Turcia a bombardat anumite poziții deținute de către kurzi.

În schimb, grupările kurde au demarat în ultima săptămână o nouă ofensivă în nord-estul Siriei împotriva militanților Statului Islamic, avansând sute de kilometri în doar câteva zile ținta acestora fiind orașele strategice Deir-ez Zor și Rakka deținute de ISIS.

Armata Siriană a început și ea o ofensivă de recucerire a mai multor puncte strategice deținute de ISIS în acest moment, unul dintre ele fiind aeroportul Palmyra, altul, orașul Deir-ez Zor.

În ultimele două săptămâni de când acordul de pace a intrat în vigoare, au fost organizate mai multe serii de proteste, în zonele controlate de rebelii moderați, împotriva lui Assad, protestatarii cerându-i plecarea de la conducerea țării.

Această a doua rundă de negocieri nu va depăși 24 martie. După aceea va urma o pauză de 7 sau 10 zile înainte de reînceperea discuțiilor.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top