Diverse

Roșia Montană, înscrisă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Roșia Montană a intrat în lista Patrimoniilor Mondiale. Decizia a fost luată de comun acord  de membrii Patrimoniului Mondial.

Primarul Eugen Furdui nu a fost de acord cu decizia respectivă, prezentând dezavantajele acesteie:

“Minusurile pentru comunitate apar în momentul în care ești patrimoniu mondial UNESCO. Modernizarea oricărui mobil pe care îl deții necesită avize speciale și birocrație multă. Oamenii de aici nu sunt avuți, bogați. Alte beneficii în afară de vizitarea sitului Roșia Montană nu vedem în momentul de față (..) Această propunere a fost făcută pe repede-înainte.”

În 1990, compania Gabriel Resources s-a instalat în localitate cu scopul de a extrage 300 de tone de aur și 1600 de argint. Distrugând 4 munți masivi și unele rămășițe romane, Gabriel Resources a plătit 4.4 miliarde de dolari despăgubiri României.

Oamenii au protestat de-a lungul timpului, fiind nemulțumiți de faptul că străinii pot exploata în voie bogăția României. Minele au fost oprite în anul 2006 iar de atunci foarte mulți mineri au rămas fără locuri de muncă.

Este unul dintre cele mai longevive și bogate situri miniere tradiționale cunoscute în ziua de astăzi. Aici, au fost descoperite dovezi arheologice importante printre care tăblițe ce datează din epoca romană: tăbliţa nr. XVIII păstrează, alături de dată, denumirea aşezării: Alburnus Maior.

Flora și fauna locului sunt impresionante, atributele definitorii ale sitului fiind galeriile miniere, de aerisire și evacuare a apei.

Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei și bisericile de lemn din Maramureş.

Sursă Foto:Digi24

Roșia Montană, înscrisă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top