Sănătate

Prima operație pe creier, transmisă live în 360 grade

Joi seară, Life Memorial Hospital a transmis live, de la ora 19:00, prima operaţie pe creier, unde o echipă de specialiști, în frunte cu neurochirurgul Dan Şiuaga, a înlăturat 2 tumori.

Transmisiunea live a avut loc atât pe pagina de Facebook a evenimentului, cat și pe Youtube, fiind interzisă copiilor sub 18 ani. Transmisiunea a fost făcut atât cu acordul pacientei, cât și al familiei acesteia.

Deși vizualizarea operației a întâmpinat câteva probleme tehnice pe pagina de Facebook, aceasta a rulat fără probleme pe Youtube. Pe lângă vizualizarea propriu zisă a blocului operator, filmat în 360 grade, au fost atașate și 3 ecrane virtuale.

Pe primul ecran era afișat mini-studioul din aproprierea blocului operator, unde se afla Ovidiu Popică, jurnalist și moderator al acestei transmisii. Acesta a fost însoțit de medicul primar neurolog, Mihai Crăciun și de Reli Manolescu, medic primar ATI (anestezie și terapie intensivă). Aceștia au comentat şi explicat ce se întâmplă pe tot parcursul intervenției chirurgicale. De asemenea, au răspuns și întrebărilor puse pe pagina de Facebook de către cei care vizionau procedura.

Cel de al doilea ecran, reprezenta filmarea capturată de camera atașată de microscopul operator, cu ajutorul căruia s-au îndepărtat cele 2 tumori. Din acel unghi, filmat de sus, se putea vizualiza tot ceea ce făceau doctorii, de la îndepărtarea unei secțiuni din osul cranian, până la închiderea meningelui.

Al treilea ecran captura imaginile din lateral, fiind filmat cu o cameră statică dispusă lângă perete.

Scopul acestei transmisiuni a fost deschiderea către populație și explicarea modului în care decurge o astfel de operație. De la pregătirea echipei medicale, la analiza cazului, până la operație în sine.

Echipa care a efectuat această procedură a fost coordonată de medicul specialist neurochirurg, Dan Şiuaga. Acesta a fost asistat de Raisa Croitoru, medic rezident neurochirurg și de Ovidiu Lazar, medic primar ATI (anestezie și terapie intensivă). Cei doi neurochirurgi au avut de înlăturat 2 tumori maligne, prima fiind localizată în zona frontală stângă, care se ocupă de controlul musculaturii motorii a vorbirii. Iar cea de a doua s-a aflat mai adânc în zona corpului calus, unde este prezentă cea mai masivă masă de substanță albă, care face legătura între cele două emisfere ale creierului.

Operația a decurs lin, pe parcursul a 3 ore și jumătate, medicii reușind sa extragă cele două tumori. 

Pentru cei interesați și care nu au reușit să vizioneze operația la timp, videoclipul este încă prezent pe Youtube.

Text: Alexandra Stoica

Foto:

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top