Chirurgia pe cord deschis a inimii pare să fie mai sigură după-amiaza datorită ceasului intern al organismului, au spus oamenii de știință, potrivit BBC.COM.
Ceasul corpului – sau ritmul circadian – este motivul pentru care vrem să dormim noaptea, dar, de asemenea, conduce schimbări uriașe în modul în care funcționează corpul nostru.
Cercetarea, publicată în Lancet, sugerează că inima este mai puternică și mai rezistentă la intervenții chirurgicale după-amiaza decât dimineața.
Și se spune că diferența nu se limitează la faptul că chirurgii sunt obosiți dimineața.
Medicii trebuie să oprească inima pentru a efectua operații, inclusiv înlocuirea valvei cardiace. Acest lucru pune organul sub stres, pe măsură ce fluxul de oxigen către țesutul inimii este redus.
Doctorii și cercetătorii au căutat complicații, inclusiv atacuri de cord, insuficiență cardiacă sau deces după operație. Ei au gasit:
– 54 din 298 de pacienți de dimineață au prezentat reacții adverse
– 28 din 298 de pacienți după-amiază au prezentat reacții adverse
– Pacienții după-amiază aveau aproximativ jumătate din riscul complicațiilor
– Un eveniment major ar fi evitat pentru fiecare 11 pacienți operați în după-amiaza
Unul dintre cei implicați în cercetare, Prof Bart Staels, de la Institutul Pasteur de Lille, a declarat pentru site-ul BBC News: “Nu vrem să speriem oamenii de intervențiile chirurgicale – este vorba de salvarea vieții”.
El a mai spus că este imposibil ca spitalele să efectueze o intervenție chirurgicală numai după prânz.
Dar Prof Staels a adăugat: “Dacă putem identifica pacienții cu cel mai mare risc, ei vor beneficia în mod sigur de a fi împinși în după-amiaza și acest lucru ar fi rezonabil”.
Obezitatea și diabetul de tip 2 s-au dovedit a crește riscul de complicații după intervenția chirurgicală.
Riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral este primul lucru pe primul loc dimineața, în timp ce inima și plămânii lucrează la vârf după-amiaza.
