Evenimente

Petrișor Obae sprijină jurnaliștii de mâine

Seratele Jurnalistice au reînceput pe data de 30.03.2016 în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent, Petrișor Obae a fost primul invitat al programului.

Petrișor Obae, fondatorul și editorul publicației paginademedia.ro a fost prezent ieri, la ora 18:00, la Centru pentru Jurnalism Independent pentru a le vorbi studenților despre jurnalism și pseudo-jurnalism.

Petrisor Obae-34

Acesta și-a început discursul prin a dezvălui două “ingrediente majore” ale jurnalistului: curiozitatea și buna credință.

Jurnalistul trebuie să își pună întrebări. Dacă acesta nu contestă lucrurile din jurul său și nu se întreabă de ce sunt așa și nu altfel, nu este jurnalist adevărat. Curiozitatea unui copil de 7, 8 ani este o trăsătură specifică jurnalistului, astfel ies cele mai bune subiecte. Întrebările care par cel mai puțin grave, scot la iveală cele mai neașteptate adevăruri.”

Printre sfaturile date de către Petrișor Obae aspiranților la titlul de jurnalist a fost și:

Vorbiți cu oameni necunoscuți pe stradă, întrebați-i lucruri simple: Cât este ceasul? Unde este metroul? Cum ajung într-o anumită zonă?

Acest exercițiu declanșează fluența logică a gândurilor, ajutându-ne să scăpăm de emoții sau de trac.

Petrisor Obae-36

Întrebat de către studenți cum ar trebui să se desfășoare un interviu bun, Petrișor Obae a răspuns:

Porniți de la buna credință, realizați că și omul intervievat are emoții. Trebuie să simțiți când este pregătit să îți răspundă la întrebări. Nu porniți la drum cu prejudecăți, cautăți lucruri indirecte pentru a îl face pe intervievat să se simtă comod și să ți se destăinuie. De obicei persoanele care acordă un interviu programat vin cu mesajul învățat, se grăbesc să îl spună la începutul interviului, după este mai ușor de abordat pe subiectele propuse de jurnalist.

De asemenea Petrișor Obae a sfătuit tinerii jurnaliști să scrie non-stop pentru a face publicul target dependent de subiectele furnizate de ei.

Trebuie să faci cititorii să depindă de tine ca publicație, pentru ca ei să te susțină. Un lider de opinie se construiește din interior, prin cea ce face și ce spune.

La sfârșitul seratei Petrișor Obae ne-a dezvăluit două filme pe care el le îndrăgește foarte mult, primul fiind “Toți oamenii președintelui“, regizat de Alan J. Pakula, iar cel de-al doilea “Noapte bună și noroc“, regizat de George Clooney. De asemenea a promis că în curând o să inițieze un program de internship în cadrul paginademedia.ro pentru a ajuta la formarea jurnaliștilor de mâine.

Petrisor Obae-19

Seratele Jurnalistice sunt organizate de către Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu  Asociația pentru Dezvoltarea Profesională a Tinerilor și Educație Alternativă împreună cu Universitatea Hyperion, au ca scop dezbaterea unor teme de actualitate despre realitățile media de către tineri jurnaliști, studenți sau absolvenți de jurnalism și cadrele universitare, jurnaliști cunoscuți și oameni de presă.

Seratele Jurnalistice se vor desfășura în fiecare miercuri la ora 18:00 la sediul CJI situat pe B-dul Regina Elisabeta nr. 32, et. 1 (Clădirea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ aflată între Piața Kogalniceanu și Bd Schitu Măgureanu), Sector 5, București.

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top