Diverse

,,În România încă e bine!”

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Agenția de monitorizare a presei (ActiveWatch) au organizat miercuri, 3 mai, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, dezbaterea ,,În România încă e bine” în cadrul căreia a fost lansat ,,Raportul FreeEx 2016- 2017”. 

Potrivit raportului, știrile false au contaminat spațiul public românesc, atât în timpul alegerilor locale și parlamentare, cât și în timpul  protestelor  din ianuarie – februarie,  care au oferit prilejul unor manipulări și dezinformări de amploare. O bună parte a mass-media au funcționat ca instrumente de propagandă ale unor actori politici, intoxicând agenda publică cu discursuri partizane, dezinformări flagrante, amenințări și instigări ce au inflamat atmosfera și așa extrem de tensionată care caracterizează, în ultimii ani, discursul mediatic. Escaladarea dezinformărilor și a discursurilor contondente s-a petrecut cu oblăduirea Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), care a tolerat și încurajat, prin inactivitate și sancțiuni blânde, derapajele televiziunilor de știri.

În același timp, este remarcabilă evoluția jurnalismului de calitate, în special în zonele de reportaj și investigație. Revirimentul înregistrat în ultimii ani s-a menținut, au continuat să apară proiecte noi, iar investigațiile au reușit să aibă impact la nivelul agendei publice, arată raportul publicat de ActiveWatch.

,,Fenomenul cel mai alarmant și nu e românesc, este mondial, este faptul că știrile sunt concurate de pseudoștiri și minciuni. Faptul că anul 2016 a fost declarat, anul post truth society, sintagma cea mai populară anul trecut, cu aplicații pe campania pentru Brexit unde minciuna a câștigat decizia de ieșire a Marii Britanii din U.E. În Statele Unite organizații similare nouă, au contorizat numărul de minciuni din campania electorală Trump versus contra-candidata lui și câștigă Trump alegerile. Iar la noi nu e un secret pentru nimeni, că noi suntem sponsorizați de Soros (sic). E o situație pentru care încă, eu și colegii mei nu avem o perspectivă, cum poți contra balansa?  Mai sunt profesioniști în media care verifică, sunt profesioniști în propagandă care fac din minciună un act profesionist”, a spus Mircea Toma, președintele ActiveWatch. 

La eveniment au mai participat, pe lângă jurnaliști din diverse trusturi de presă, reprezentanți ai CNA – Dorina Rusu și Orsolya Eva Borsos.

,, Din cât am apucat să citesc în raport cu referire la CNA, aveți dreptate. CNA-ul s-a remarcat anul trecut mai ales prin inactivitate.  Pentru că într-adevăr foarte multe dintre ședințele CNA-ului, anul trecut nu s-au ținut. Nu mai spun că și în cele care s-au ținut, nu întotdeauna s-au putut lua decizii. Cel mai rău lucru care s-a întâmplat anul trecut, a fost că nu s-au ținut ședințele, și că în momente foarte importante cum a fost campania electorală și când a fost campania anti-Soros care era doar un pretext pentru încurajarea naționalismului, a xenofobiei, a extremismului. Sigur că s-au favorizat anumite partide prin campania asta.  Iar CNA-ul nu a făcut nimic pentru că nu a avut ședințe, deci nici nu se putea spune că CNA-ul nu a luat decizii, pentru că CNA-ul nu  venea la serviciu”, a declarat Dorina Rusu, membru al CNA.

Prin rapoartele FreeEx pe care le publică, ActiveWatch face o analiză anuală a principalelor evenimente cu impact asupra libertății de exprimare, dar și a libertății presei. Anul acesta, Agenția de monitorizare a presei a publicat raportul cu numărul 18.

Raportul FreeEx 2016-2017 poate fi citit în întregime aici

Dorina Rusu-CNA

Articol scris de Ramona Banu și Mădălina Bălăceanu

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top