Externe

Marea Britanie: Risc terorist fără precedent

Teroriştii vizează Regatul Unit al Marii Britanii cu un ritm şi o intensitate mai mare decât oricând, potrivit directorului agenţiei de informaţii MI5, conform BusinessInsider.com.

Andrew Parker, directorul general al MI5, a declarat că ameninţarea la adresa Marii Britanii este “mai diversă” decât oricând, variind de la planuri elaborate organizate în străinătate până la erupţii spontane de violenţă neplanificată de către indivizi.

Într-o apariţie publică rară, Parker a declarat că în prezent se înregistrează mai multe atacuri semnificative.

Conform acestuia, MI5 a oprit 20 de comploturi în ultimii patru ani, dintre care şapte (mai mult de o treime) au fost în ultimele şapte luni.

În acest an au avut loc patru atacuri reuşite – Podul Westminster, Podul Londrei, Manchester Arena şi Finsbury Park – rezultând un total de 36 de decese. O bombă implementată la staţia de metrou Parsons Green din Londra lunea trecută a rănit 30 de persoane, dar nu a omorât pe nimeni.

Parker a spus: “Ameninţarea este mai diversă decât am ştiut vreodată: planuri dezvoltate aici în Marea Britanie, dar şi planuri direcţionate din străinătate, planuri online, scheme complexe şi, de asemenea, stabiliri brute, planificări îndelungate, dar şi atacuri spontane.

“Atacurile pot accelera uneori de la început, prin planificare, până la acţiuni în doar câteva zile”.

El a spus că MI5 desfăşoară în prezent 500 de investigaţii contrare teroriste şi monitorizează 3.000 de suspecţi. Peste 20.000 de persoane au fost semnalate ca potenţiale cauze de îngrijorare, a spus el, dar nu pot fi monitorizate îndeaproape din cauza resurselor finite.

Parker declară că declinul ISIS în Orientul Mijlociu, care este în curs de expulzare din capitala sa siriană a lui Raqqa, ar putea face din ameninţarea teroristă din Marea Britanie mai gravă pe măsură ce jihadiştii britanici se întorc acasă.

Potrivit The Guardian, Parker a spus că propaganda ISIS le transmite acum luptătorilor care vor să rămână în ţările lor de origine şi să comită atacuri teroriste acolo, decât să călătorească în Siria sau în Irak.

Numai 100 de jihadişti britanici au fost ucişi luptând pentru ISIS, a spus Parker, şi încă 850 de persoane sunt încă în viaţă.

Sursa Photo

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top