Cultural

Liiceanu și Pleșu au vorbit despre moarte în Librăria Humanitas

Duminică, 4 octombrie am avut ocazia de a asista la un dialog între Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu în Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Începând cu ora 17:00 am avut parte de peste 50 de minute plăcute de dezbatere pe o temă considerată tabu în societatea contemporană. Liiceanu și Pleșu au abordat tema morții.

Evenimentul special al Librăriei Humanitas de la Cişmigiu a adunat un număr foarte mare de participanți. În sala aglomerată, alături de volume de cărți tipărite și cărți audio, publicul s-a înghesuit să asculte cuvintele scriitorilor, chiar și din picioare, chiar și din spatele sălii.

Invitații au vorbit despre antiteza între modul în care omul își începe viața, sonor și agitat și modul tăcut și împietrit în care părăsește această lume și despre cunoașterea morții nu doar prin experiență proprie ci și prin experiența altcuiva și au fost menționate romane în care oameni care au trecut prin moarte și au reușit să se întoarcă relatezează experiența avută. De exemplu în cazurile de moarte clinică sau în Cartea Morții Tibetane, în care un guru îi transmite discipolului său informații din viața de apoi.

După abordarea morții în literatură s-a vorbit despre opțiunea de facilitare a morții proprii prin observarea morții prietenilor sau persoanelor apropiate. În urma acestei observații s-a tras concluzia că persoana ajunge să caute moartea ca pe o eliberare.

Fiecare om are dreptul la o moarte personală și individuală, la un mod de a părăsi acestă lume pe care să il considere cel mai demn. Omul nu trebuie să evite moartea căci este imposibil, omul trebuie să conștientizeze apropierea morții pentru a-și găsi împăcarea. Această idee a fost privită de invitații Liiceanu și Pleșu ca o trăsătură a realismului, nicidecum una a negativismului.

Apoi a fost abordată tema morții în texte religioase și s-a ajuns la concluzia că tristețea în momentul apropierii morții și frica față de sfârșit îi sunt îngăduite omului de divinitate și îi sunt chiar caracteristice.

Moartea pătrunde din nou în literatură de acestă dată prin intermediul basmelor. Basmele sunt cunoscute pentru finalul echilibrat prin triumful binelui. Totuși există un basm în care acest final pare că se abate de la regulă. Text în care eliberarea se face prin moartea protagonistului care restabilește echilibrul firesc al lucrurilor.

Altă pereche antitetică adusă în discuție a fost aspirația omului față de o viață veșnică ignorând astfel o posibilă moarte veșnică reprezentată prin iad.

Pentru ca ființa umană să nu simtă că existența ei scurtă este de prisos, concluzia serii a fost că omul continuă să trăiască prin cultură. Obiectele de artă personală pe care acesta le lasă după moartea sa îl fac să rămână în memoria celor care l-au cunoscut și nu numai. Așa că singurul lucru care rămâne după moarte este cultura.

Evenimentul special s-a încheiat prin anunțarea lansarării de carte din data de joi, 21 noiembrie, la standul Humanitas din cadrul marelui târg de carte Gaudeamus și printr-o sesiune de autografe.

Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită la un alt eveniment cultural marți, 6 octombrie 2015.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top