Artiști

LA MULȚI ANI, FLORIN PIERSIC!

LA MULȚI ANI, MAESTRE!

Originar din Bucovina, s-a născut la 27 ianuarie 1936. Și-a petrecut copilăria pe meleagurile natale, anii adolescenței la Cluj-Napoca unde a studiat la Colegiul Național  “Emil Racoviță” (atunci Liceul de băieți nr.3), iar mai apoi urmează cursurile de actorie la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică din București, pe care le termină odată cu promoția anului 1957, alături de nume din care s-a  format anii următori “Generația de Aur” a filmului și teatrului românesc.

Impresionanta  carieră a îndrăgitului actor se întinde pe decenii de activitate în lumea teatrului, a filmului, și nu mai puțin a industriei de divertisment din Romănia. Trecând  în revistă rolurile pe care marele FLORIN PIERSIC le-a întruchipat de-a lungul vremii ne-am putea gândi că viața acestuia s-a petrecut pe scena teatrelor sau a platourilor de filmare din studiourile de producție de film sau televiziune, devenind astfel  un bun național  în preajma căruia indiferența nu și-a gasit niciodată loc. La 30 mai 2002, Președintele României  Ion Iliescu i-a conferit Ordinul Național Steaua României, în grad de Cavaler.

“Zbor deasupra unui cuib de cuci”, ”Oameni și șoareci”,  ”Act venețian”,  ”Dulcea pasăre a tinereții”, ”Visul unei nopți de iarnă”,  ”Jocul de-a vacanța”, sunt doar câteve titluri reprezentative din dramaturgia românească și universală în care Florin Piersic a fost distribuit.

De-a lungul anilor, marele actor se pare că a fost unul dintre preferații regizorilor de film,  apărând astfel pe genericele multor ecranizari  ale industriei de profil: “Neamul Șoimareștilor”, ” Haiducii lui Șaptecai”, ”Zestrea Domniței Ralu”, ” Săptămâna nebunilor”, ” Frații Jderi”, ”Elixirul tinereții”, ”Tufă de Veneția”, ”Eu, tu, și…Ovidiu”, ”Drumul oaselor”,  ”Trandafirul galben”, ”Misterele Bucureștior”, ”Rămășagul”, ” Colierul de turcoaze”…. și lista ar putea continua cu titluri de referință ale scenariilor de film.

La cei 85 de ani ai Domniei Sale, ne bucurăm astăzi de prezența marelui actor omagiindu-i prestigioasa carieră artistică, mulțumindu-i astfel pentru momentele de emoție pe care le trăim urmărind producțiile în care a interpretat roluri memorabile.

″În teatru, indiferent ce se întâmplă în viaţa actorilor de pe scenă, se spune: ‘Spectacolul trebuie să continue’. Ei trebuie să fie acolo, să intre în pielea personajelor lor, să vă aducă un zâmbet în suflet sau o lacrimă în colţul ochiului. Anul ăsta aveam în plan o altfel de întâlnire, pentru că ştiţi că a devenit aproape o tradiţie să îmi petrec ziua de naştere pe scenă, cu voi alături . M-am gândit mult la asta. (…) Şi dacă nu ne vom vedea faţă în faţă, fie pe scenă, fie pe micul ecran, asta nu înseamnă că vă iubesc mai puţin. Anul ăsta este anul Vărsătorului, aşa că sunt convins că ne aşteaptă lucruri minunate, numai să trecem odată de perioada asta nefericită. Vă rog să aveţi grijă de voi şi de cei din jurul vostru. Fiţi buni unii cu alţii şi la anul, facem o sărbătorire şi pentru 85 şi pentru 86 la un loc! E o promisiune! Vă pup cu dragoste!”, spune Florin Piersic, conform:

https://stirileprotv.ro/show-buzz/entertainment/florin-piersic-mesaj-emotionant-la-85-de-ani-zmi-am-pierdut-un-prieten-de-o-viata-rapus-de-boala-asta-blestemata.html

Îl veți putea audia pe Florin Piersic, joi 28 ianuarie 2021, ora 19.00  la Radio România Cultural în cadrul emisiunii “Teatrul Național Radiofonic. Dramaturgi români contemporani”. ”Lăsați-l pe clovn în casă!” de Cornel Udrea. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu. Pe lângă acesta, vor juca actorii: Adriana Trandafir, Valentin Uritescu, Dan Aștilean, Rodica Mandache, Alexandru Georgescu, Liliana Pană, Mihai Dinvale, Dorel Vișan, Rodica Popescu Bitănescu, Monica Ghiuță, Mircea Albulescu.
Asistența tehnică: Bogdan Golovei.
Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.
Înregistrare din anul 2005
https://www.radioromaniacultural.ro/program/

Vom fi aici în fața scenei și anul viitor, când vom fi fericiți să aniversăm încă un an din viața marelui Florin Piersic, fără grija contaminării cu vreun inamic nevăzut, precum cel care de aproape un an ne ține la distanță unii de alții!

Cu respect,

Publicul!

sursa foto: AGERPRES

 

LA MULȚI ANI, FLORIN PIERSIC!

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top