Entertainment

Stranger Things, sezonul 1 – Review

Stranger Things este creația fraților Duffer și unul dintre serialele care au intrat imediat în atenția publicului odată cu lansarea sa în iulie, anul trecut. Serialul prezintă povestea dispariției unui băiat, Will Byers, și a eforturilor făcute de cei apropiați acestuia pentru a-l găsi. Combinând elemente de thriller și fantasy cu câteva frânturi de horror și comedie, Stranger Things a avut un prim sezon extrem de solid, fiind apreciat atât de critici, cât și de publicul larg.

Nostalgia este principalul atu al serialului, întregul sezon având o atmosferă asemănătoare cu E.T. the Extra-Terrestrial (1982) al lui Spielberg, sau, mai recent, IT al acestui an. De altfel, paralele dintre ultimul menționat și Stranger Things sunt destul de evidente, pelicula lui Andy Muschietti ”împrumutându-l” chiar pe unul dintre copiii din serial : Finn Wolfhard. Frații Duffer au menționat de asemenea faptul că sunt mari admiratori ai cărților lui Stephen King, din care putem observa unele influențe.

Acțiunea se petrece în anii 80, în orașul Hawkins din Indiana, unde Will Byers (Noah Schnapp), un băiat de 12 ani, dispare brusc, în urma unei întâlniri cu o ființă supranaturală. În căutarea sa pornesc mama si fratele lui (Winona Ryder și Charlie Heaton), șeriful orașului Hawkins (David Harbour), dar și prietenii săi, Mike (Finn Wolfhard), Dustin (Gaten Matarazzo) și Lucas (Caleb McLaughlin), cărora li se alătură ulterior Eleven (Millie Bobby Brown).

 

Distribuția serialului este extraordinară, iar cei ce fură show-ul sunt cu siguranță copiii. Eleven este cea care rămâne întipărită în mintea telespectatorilor, o fată cu puteri telekinetice dobândite în urma unor experimente dubioase. De altfel, Millie Bobby Brown a fost apreciată pentru interpretarea ei cu o nominalizare la premiile Emmy pentru cea mai bună actriță în rol secundar într-o dramă. Personajele celor 3 băieți, Dustin, Mike și Lucas, sunt foarte bine conturate, aceștia fiind în permanență mânați de dorința lor de a-și găsi prietenul.

Winona Ryder, care interpretează rolul mamei lui Will, Joyce Byers, reușește să se transpună perfect în pielea personajului ei. Emoția și disperarea părintelui care își caută fiul dispărut sunt resimțite și de privitor, datorită interpretării excelente a actriței. Cea mai mare transformare este suferită însă de șeriful Jim Hopper (David Harbour), care devine din ce în ce mai implicat în ancheta dispariției lui Will, fiind gata să riște tot pentru a-l găsi pe băiat.

Nici dragostea nu este neglijată de către frații Duffer, care ne prezintă câteva interacțiuni între Mike și Eleven care atrag simpatia celor din spatele micului ecran. Principala poveste de dragoste a serialului o reprezintă însă triunghiul amoros dintre Jonathan Byers, Nancy Wheeler (Natalia Dyer) și Steve Harrington (Joe Keery). Nancy este sora lui Mike și este implicată într-o relație cu Steve, băiatul popular al școlii. Cu timpul, însă, Nancy începe să se apropie de Jonathan, și ajunge să îl ajute pe acesta în căutarea fratelui său.

Coloana sonoră a serialului este excelentă, începând cu melodia de pe fundalul secvenței de început a episoadelor, compusă de Michael Stein și Kyle Dixon, până la folosirea unor piese care se mulează perfect pe scheletul scenelor în care se aud (cel mai bun exemplu este ”Should I stay or should I go”, de la The Clash, folosită în episodul 2).

Vizual, Stranger Things nu este o capodoperă. La urma urmei, este un serial, și nu beneficiază astfel de bugetele masive de film ale zilelor noastre. Acest lucru nu deranjează deloc însă, până în ultimele 2 episoade ale sezonului, când avem câteva efecte speciale care nu sunt tocmai plăcute ochiului. Serialul excelează însă prin modul în care este filmat, momentele de tensiune fiind cele în care se poate observa cel mai ușor măiestria celor din spatele camerelor.

Cu 18 nominalizări și 5 victorii la premiile Emmy ale acestui an, Stranger Things nu duce lipsă de aprecieri și se înscrie în galeria serialelor bune ale celor de la Netflix. Sezonul 2 apare în numai 3 zile, pe 27 octombrie, și se anunță a fi o nouă reușită, frații Duffer confirmând că va urma și sezonul al treilea. Cu o poveste pe cât de bizară, pe atât de fascinantă, Stranger Things este un serial care merită urmărit, iar micii protagoniști din orașul Hawkins par sa aibă un viitor extrem de luminos în Hollywood.

Sursă foto

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top