Texte și Protexte

Don Quijote și Rocinante

12202446_895336143888525_501673910_nIncidentul de vineri a șocat zilele acestea. 31 de tineri au murit iar alți 90 sunt între viață și moarte.

Depășiți de amploarea tragediei, cu toții am trecut în ultimele 72 de ore printr-un roller-coaster emoțional. Șocul inițial a lăsat, în scurt timp, loc plângerii. În momentul de față, veșnicul sentiment latent de revoltă al societății românești față de autorități este viu și treaz.

Vineri seară, sute de tineri au fost aruncați într-un film distopic pe care nimeni nu putea să îl prezică și pe care nimeni nu era pregătit să îl gestioneze. Momentul de criză de după incident este, însă, dovada clară că roțile schimbării sunt puse în mișcare. Aici intervine moralitatea societății care va decide dacă sistemul instituțional corupt despre care s-a tot vorbit poate fi oprit, sau dacă ne luptăm cu morile de vînt. 

Vineri, “Don Quijote” a fost lăsat inconștient de o mână de tâlhari al căror singur interes este cel propriu. Poate lupta noastră moralizatoare de aici pornește. Răspunsul oamenilor, al generației tinere a fost clar încă de la alegerile prezidențiale de anul trecut. Atunci a fost evident că cerințele societății și valorile morale s-au schimbat în raport cu ultimii șase ani. Așa numita “generație Facebook” a lărgit și mai mult falia semnificativă din societate.

În prezent, avem 25 de ani de libertate, dar fundația democratică și ideologia transparenței ne sunt străine. Clasa politică nu e una creată pe fundamente sănătoase. Avem nevoie de schimbare.

Autor: Mihai Gongoroi

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top