Externe

Discuțiile pe tema păcii din Siria, amânate

Discuțiile pentru încetarea conflictului civil din Siria programate să înceapă luni la Geneva, au fost amânate pentru o dată ce va fi anunțată în timpul acestei săptămâni, relatează Reuters.

UPDATE: Conform Slate.com, o dată pentru startul procesului de pace a fost stabilită, astfel, discuțiile vor începe vineri, 29 ianuarie.

Decizia de amânare a discuțiilor a fost a delegatului special al Națiunilor Unite pentru Siria, Steffan de Mistura. El este cel de-al treilea diplomat care a ocupat postul de la începutul conflictului.

Principul motiv al amânării discuțiilor pentru procesul de pace este incapacitatea actorilor principali de a hotârî cine participă la aceste discuții.

În timp ce Federația Rusă, susținător al regimului Bashar-al Assad, dorește excluderea unor facțiuni pe care le consideră teroriste și acceptarea kurzilor la masa discuțiilor, Turcia, unul dintre cei mai vehemenți critici al lui Assad, se opune participării facțiunilor kurde, pe care le consideră teroriste și separatiste, deși acestea au fost cele mai eficiente în lupta cu Statul Islamic, ajungând să controleze o bună parte din nordul Siriei.

De asemenea, Germania și-a declarat susținerea pentru participarea kurzilor, lucru pe care l-au făcut și SUA, natural, kurzii fiind antrenați de către Statele Unite și sprijiniți în lupta cu ISIS cu armament și suport aerian.

Disensiuni există și între regimul Assad și facțiunile rebele, acestea din urmă spunând că nu vor lua parte la discuții dacă forțele loialiste nu încetează bombardamentele și nu îi eliberează pe cei reținuți, mai spune Reuters.

Secretarul de stat american, John Kerry a spus luni că speră ca situația să se clarifice și a adăugat că „viitorul discuțiilor este în mâinile sirienilor”, în timp ce omologul său rus, Serghei Lavrov declară că „este imposibil să ajungem la un acord de pace dacă kurzii nu iau parte la discuții”, catalogând ca „nedrept” și „contra-productiv” un asemenea scenariu.

Războiul civil din Siria a început în primăvara anului 2011 și a făcut peste 250.000 de victime, forțând alte peste patru milioane de sirieni să caute azil în alte țări.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top