Externe

Doi jurnalişti turci riscă închisoarea pe viaţă

Procurorii turci cer închisoarea pe viaţă pentru doi jurnalişti care au publicat un articol despre un posibil transfer de arme de la serviciile secrete turce către ISIS.

Redactorul şef al cotidianului Cumhuriyet, Can Dundar şi ziaristul Erdem Gul sunt acuzaţi de spionaj, încercare de răsturnare a guvernului şi colaborare cu o organizaţie teroristă, conform BBC, care citează cotidianul Hurriyet.

jurnalişti

foto: BBC

Cei doi jurnalişti au fost arestaţi în luna noiembrie după ce în data de 29 mai 2015 au publicat un material video în care poliţia descoperă arme în camioane despre care se presupune ar fi aparţinut serviciilor secrete turce, oprite la graniţa cu Siria.

În imaginile publicate de cotidianul Cumhuriyet apar ofiţeri ai poliţiei turce care deschid lăzi în care, conform aceluiași cotidian, s-ar fi aflat arme şi muniţie destinate să fie trimise în Siria de către MIT (Agenţia de inteligenţă turcă) în luna ianuarie 2014, scrie Hurryiet.

Autoritățile statului turc au insistat că transportul era destinat minorităţii turcofone din Siria.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan a declarat că înregistrarea video era secret de stat și a promis că jurnaliștii “vor plăti un preț greu”.

Dacă vor fi condamnaţi, cei doi jurnalişti vor primi o pedeapsă pe viaţă în formă agravată, care include condiții mai aspre și ore de vizită restrânse,  conform agenției de știri Dogan.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top