Bucureştiul este capitala cu cea mai mare expunere la risc seismic din Europa și la nivel mondial ocupă locul 10.
În București sunt 366 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 183 reprezintă pericol public, alte 306 imobile sunt încadrate în clasa II de risc, arată Primăria Municipiului Bucureşti.
Au fost consolidate monumente istorice de interes public, iar în prezent sunt în derulare proiecte de consolidare la Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic “Vasile Urseanu” şi la Muzeul “Nicolae Minovici”.
Clădiri de interes public și cultural au fost închise în București în această perioadă, datorită expunerii ridicate la risc seismic precum:
Teatrul Foarte Mic
Activitatea Teatrului Foarte Mic a fost întreruptă deoarece clădirea este inclusă în clasa I de risc seismic. Clădirea este considerată un pericol pentru public. Prin lege este prevăzută interzicerea organizării şi desfăşurării de activităţi permanente sau temporare în spaţii în care se află grupuri mari de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate cu scopul creşterii nivelului de siguranţă în cadrul seismelor.
Teatrul Nottara
Teatrul Nottara şi-a suspendat activitatea pe termen nedefinit, datorită încadrării în categoria clădirilor cu risc ridicat în caz de cutremur. Suspendarea este o urmare a promulgării legii care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora. Spectacolele Nottara vor fi găzduite temporar de alte instituții precum Palatul Cotroceni sau ARCUB.
Cinema Studio
Clădirea în care se află cinematograful Studio se încadrează în clasa I de risc seismic şi prezintă pericol public. Conform prevederilor legii, la intrarea în cinematograful Studio va fi montată, într-un loc de maximă vizibilitate, în cel mai scurt timp, “bulina roşie”, conţinând textul “Clădire expertizată tehnic încadrată în clasa I de risc seismic”.
Uniunea Cineaştilor din România consideră că, în prezent, o parte însemnată din viaţa culturală a Capitalei este paralizată.