Diverse

Cucuteni-Tripolia, străvechea civilizaţie de pe teritoriul României

Cultura Cucuteni este una dintre cele mai vechi civilizaţii europene, răspândită pe o suprafaţă de nu mai puţin de 350 de mii de kilometri pătraţi, pe teritoriul actual al României în Moldova, nord-estul Munteniei şi sud-estul Transilvaniei, pe mare parte din teritoriul Republicii Moldova şi în sud-estul Ucrainei de astăzi. Datările arheologice le plasează existenţa cu câteva sute de ani înainte de apariţia așezărilor umane din Sumer și Egiptul Antic.

800px-CucuteniFurnitureCivilizaţia Cucuteni și-a primit numele după satul cu același nume din apropierea Iașiului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. 

Punctul superior extrem în dezvoltarea Cucutenilor este plasat în perioada 5500 î.Hr.-2750 î.Hr., când, ținând cont că istoria le punctează exitenţa în neoliticul târziu, se pare că existau sisteme sociale care cuprindeau şi 15 mii de oameni.

Unul dintre cele mai mari mistere legate de această cultură este faptul că aceştia obişnuiau, odată la 60-80 de ani, să își ardă satul, pentru ca mai apoi să construiască altul în acelaşi loc.

Cultura Cucuteni-Tripolia se desfăşura pe un sistem social de tip matriarhal, astfel femeia era considerată capul familiei, mai mult, apartenența etnică se stabilea pe linie maternă, iar femeii îi revenea rolul principal în viața economică și socială. Atribuțiile erau clar stabilite, astfel femeile se ocupau cu munca câmpului, olărit şi confecționarea hainelor, în vreme ce bărbaţilor le reveneau atribuţii precum vânatul, crearea ustensilelor şi îngrijirea animalelor domestice.

Cucuteni_IMG_3675Ceramica din cultura Cucuteni este considerată unică în Europa; singurele asemănări găsite ceramicii civilizației Cucuteni se găsesc doar la ceramica descoperită într-o cultură neolitică din China. Interesant este faptul că cele două culturi sunt plasate ca existenţă la un interval de timp foarte mare, cea din China apărând după circa un mileniu față de cea de la Cucuteni.

Sistemul de credinţe după care se ghida această civilizaţie era concentrată în jurul “Marii Zeiţe-Mamă”, considerată un simbol al procreerii şi al fertilităţii agricole. De asemenea, aceştia venerau taurul ca semn al puterii şi al virilităţii şi șarpele ca semn al vieţii eterne.

 

 

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top