Externe

Egipt: Arestată pentru prăjituri ”indecente”

O femeie-patiser din Egipt a fost arestată astăzi pentru că a îndrăznit să coacă prăjituri considerate a fi ”indecente”, relatează BBC care citează presa locală.

Prăjiturile, decorate cu reprezentări ale organelor genitale și lenjerie intimă, formate din glazură fondantă, au fost special pregătite pentru aniversarea unei zile de naștere la un club sportiv exclusiv din Cairo.

După ce fotografiile au devenit virale în lumea virtuală, femeia-patiser a fost arestată și ulterior eliberată pe o cauțiune de 319 dolari. Ea a declarat că nu a avut nicio clipă intenția să sugereze ceva sexual prin topping-ul folosit. Însă, organizația islamică Dar al-Ifta, extrem de influentă în Egipt, a precizat într-o postare de pe rețeaua de socializare Facebook că produsele cu astfel de reprezentări contravin normelor și valorilor societății, prezentarea și comercializarea acestora fiind strict interzisă.

În același timp, mai multe femei care au participat la petrecere sunt anchetate, iar Ministerul Tineretului și Sportului din Egipt analizează implicarea clubului care a găzduit adunarea privată.

Avocatul pentru drepturile omului, Negad El Borai, a scris pe Twitter că incidentul a confirmat că  ”există un segment al societății care, cu sprijinul statului, dorește să elimine orice spațiu pentru libertatea persoanelor în Egipt sub pretextul protejării valorilor familiei egiptene”. El a făcut o paralelă cu cazurile mai multor tinere egiptene acuzate de infracțiuni legate de moralitate în urma publicării de videoclipuri  pe TikTok și alte platforme de socializare.

”Indecența”, la ordinea zilei

Nu este singurul caz în care femeile au probleme serioase cu autoritățile islamice. BBC notează că marțea trecută, un tribunal de apel a anulat condamnările de doi ani de închisoare pronunțate pentru două femei, Haneen Hossam, 20 de ani, și Mawada al-Adham, 22 de ani, condamnate în iulie 2020 pentru ”subminarea valorilor și principiilor familiei” prin publicarea unor fotografii și videoclipuri ”indecente”.  Totuși, câteva zile mai târziu, procurorul de caz ordonat continuarea detenției femeilor, în așteptarea rezultatului unei alte anchete ce le vizează pe cele două, acuzate de data aceasta de trafic de persoane. Procurorul a susținut că învinuitele au exploatat mai multe fete adolescente încurajându-le să posteze videoclipuri similare cu ale lor.

Un avocat al femeilor a declarat că va face apel împotriva acestei decizii.

Sursa foto: Twitter

Egipt: Arestată pentru prăjituri ”indecente”

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top