Economic

De ce nu cresc salariile?

Deși un număr record de persoane au locuri de muncă, iar companiile întenționează să angajeze cât mai mulți oameni, salariile în continuare sunt mici.

Un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică avertizează că tendinţele pozitive ale ocupării forţei de muncă riscă să fie umbrite de stagnarea salariilor “fără precedent”, arată CNN Money.OCDE a declarat miercuri că rata de ocupare a forţei de muncă în economiile dezvoltate a fost în medie de aproape 62% la sfârşitul anului 2017, cel mai ridicat nivel de la criza financiară globală.

Dar a avertizat că mărirea salariilor rămâne lentă, faţă de perioada dinaintea crizei financiare, iar stagnarea salariilor îi loveşte pe cei cu venituri mai scăzute.

“Această tendinţă de creştere a locurilor de muncă fără mărirea salariilor evidenţiază schimbările structurale din economiile noastre, încât criza globală s-a intensificat”, a declarat secretarul general al OCDE, Ángel Gurría.

Grupul din Paris a sugerat că sunt mai mulţi factori care contribuie la o creştere înceată a salariilor.

Primul este că profiturile din productivitate şi progresele tehnologice, care contribuie la creşterea salariilor, sunt făcute doar de o mână de companii ”superstar”. Alte întreprinderi şi lucrători sunt lăsaţi în urmă.

Multe firme sunt reticente să investească în noi tehnologii şi inovare, din cauza incertitudinilor geopolitice în creştere. Unele companii se tem de un posibil război comercial, în timp ce altele se tem de impactul lui Brexit.

Lipsa inovaţiei rezultă productivitatea scăzută a lucrătorilor. Companiile profit puţin nu îşi pot permite creşterea salariilor.

Cel de-al doilea motiv major este că, în timp ce economia globală se redresează, mulţi angajaţi refuză să ceară o mărire de salariu sau să îşi schimbe locul de muncă din cauza urmării crizei financiare şi anume şomajul.

Conform OCDE, locurile de muncă pierdute în timpul crizei nu sunt neapărat la fel cu funcţiile create atunci.

Persoanele care au fost concediate în anul 2008 şi-ar putea da seama că abilităţile lor nu se potrivesc noilor deschideri. Unul din patru angajaţi nu deţine competenţe digitale de bază, ceea ce îi împiedică să aibă acces la locuri de muncă bune.

Sursa

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top