Diverse

Mașinile eco-friendly, preferatele şoferilor din Europa

Mașinile cu propulsie electrică sunt primele în topul preferinţelor şoferilor care îşi doresc să protejeze mediul înconjurător. Din cauza poluării excesive, pe care mașinile cu combustibil o provoacă, din ce în ce mai mulți cetățeni europeni, cu venituri peste medie, aleg să se deplaseze cu o mașină electrică sau hybridă.

La începutul anului 2017, vânzările automobilelor eco-friendly au crescut considerabil, depășind comercializarea celor care funcţionează exclusiv pe carburant, cu până la 37,6%, potrivit Asociației Europene a Producătorilor de Automobile.

În prezent, sunt peste 2 milioane de mașini cu propulsie electrică pe glob, tendința fiind către înlocuirea treptată a mașinilor clasice, cu cele electrice.

Din 2021, în Europa vor intra în vigoare norme de poluare care îi vor afecta pe toți producătorii de mașini, fapt care îi determină pe aceștia să producă și modele electrice.

Câteva țări din lume s-au angajat deja, printr-un acord semnat la Summitul Națiunilor Unite de la Paris, să vândă doar mașini electrice. Una din țările care a semnat acest acord este Olanda, unde 10% din mașinile aflate în circulaţie sunt eco-friendly. În Norvegia, o treime din parcul auto este ocupat de mașini de acest fel.

Renault este cel mai important producător și comerciant de automobile electrice din Europa, cu modelul Zoe. Este urmat de Nissan Leaf, BMW i3 și Tesla Model S și X.

BMW se pregătește să scoată pe piață variante de motorizare electrică pentru toate modelele din gama Volkswagen.

Dezavantajul mașinilor electrice, deocamdată, este că sunt mult mai scumpe decât mașinile pe combustibil, dar se estimează că în anul 2025, prin creșterea numărului de unități vândute, prețurile mașinilor electrice vor deveni comparabile cu cele ale mașinilor clasice.

Gilles Normand, vicepreședintele diviziei de mașini electrice din cadrul Renault, afirmă că “Există două tendințe. Una este reducerea costurilor de producţie pentru mașinile electrice. Dacă reuşim asta, preţurile de vânzare vor scădea şi ele automat. Pe de altă parte, prețurile mașinilor cu motor cu combustie internă vor crește ca rezultat al regulilor mai stricte în privința legislației”.

Avantajul mașinilor cu propulsie electrică sunt multe. În primul rând, prețul curentului este mult mai mic decât cel al benzinei sau al motorinei. Spre exemplu, plinul unei mașini electrice cu bateria de 24 kw, costă în jur de 12 lei, asta înseamnă ca 100 de km costă în jur 10 lei, adică echivalentul unui consum de 2%.

În același timp, pentru o mașină electrică nu plătești impozit, poți parca gratuit în parcările publice, iar uzura pieselor se face mai greu, mașina având nevoie să i se schimbe o piesă foarte rar.

Din păcate, românii nu se gândesc la gradul de poluare crescut, ci mai degrabă la preț. Astfel, 3 din 5 mașini din România sunt mai vechi de 10 ani.

Numărul mașinilor electrice din România s-a triplat în ultimii ani, dar chiar și așa acest număr este nesemnificativ în comparație cu numărul celorlalte mașini clasice.

Însă, cetățenii României sunt stimulați să achiziționeze mașini electrice sau hybride. Statul oferă 10.000 de euro celor care cumpără o mașină electrică nouă, valoarea fiind scăzută din preț. În același timp, statul vrea să finanțeze achiziția a 100.000 de mașini electrice până în 2020.

sursa foto: 

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top