Social

Ministrul Sănătății: 7 spitale din România nu au CT, iar 12 nu au sistem RMN

Florian Bodog, ministrul Sănătății, a anunțat că în România, în prezent, există șapte spitale în care nu se află niciun Computer Tomograf, 12 spitale nu sunt dotate cu RMN, în timp ce 17 aparate noi de angiografie stau nefolosite.

“În momentul de faţă sunt şapte spitale judeţene care nu au Computer Tomograf (CT) deloc, sunt 12 care nu au RMN. Noi avem în programul de guvernare un program de achiziţionare a unui CT şi a unui RMN, demarăm săptămâna următoare această achiziţie. Am făcut şi o analiză a resurselor umane pentru a ne asigura că există personalul necesar. În momentul de faţă sunt 17 echipamente de angiografie, pentru diagnosticul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare. Marea majoritate stau fiindcă au fost cumpărate pe proiecte de cercetare şi anul trecut nu au fost achiziţionate consumabilele necesare. Stau în acest moment cu ministrul Fondurilor Europene pentru a găsi o soluţie de a le repune în funcţiune”, a declarat Florian Bodog citat de Mediafax.

Bodog explică faptul că bani pentru noi aparate au existat, însă nu au fost cheltuiți: “Din 2013 şi până astăzi, din 250 de milioane de euro, bani prevăzuţi pentru acest program (n.r. de achiziţie de echipamente), nu au fost cheltuiţi decât 4,9 milioane de euro, majoritatea la începutul mandatului meu. Motiv pentru care Banca Mondială a vrut să retragă acest program din România şi să îl ducă în altă parte, având negocieri foarte serioase, împreună cu ministrul de Finanţe, pe această temă”, a completat Bodog, pentru Mediafax.

Ministrul susține că, în ceea ce privește criza doctorilor, problemele majore sunt în zona de anestezie și terapie intensivă.

“Sunt spitale unde există o problemă în a asigura gărzile. Undeva în jur de 12.000 de medici au plecat în străinătate. Pe unii dintre ei, salariul mai mare cred că îi va face să se întoarcă. Dar nu numai pentru salariu, ci şi pentru că am îmbunătăţit condiţiile din spital. Vom avea o lege a personalului medical, o lege a spitalelor, o lege a sistemului de sănătate, practic, va fi un codex de legi care va reglementa modul în care îşi desfăşoară fiecare activitatea”, arată sursa citată.

Ministrul Sănătății a explicat că nu doar în România spitalele se confruntă cu problema infecțiilor nosocomiale. Florian Bodog a explicat, însă, că în legislația care ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul anului, ar trebui introdus și un program de combatere a acestor infecții.

Sursa Photo

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top