Județul Buzău are o mulțime de locuri de vizitat, mi-ar fi trebuit o lună de concediu ca să pot cerceta fiecare obiectiv turistic. Momentan, m-am limitat la numai trei dintre ele. Am să încep cu Vulcanii Noroioși.
Aceștia au fost descoperiți în anul 1867, atunci când un francez căuta în zona Buzăului petrol. Abia în anul 1924 au fost declarați rezervație naturală și în prezent sunt una dintre cele mai atractive obiective turistice din circuitul turistic European.
Vulcanii Noroioși sunt movilele conice ale unor pâlnii cu vârful în sus, care se formează la suprafața pământului prin erupția gazelor naturale ce croiesc un drum la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri spre suprafața pământului, într-un strat argilos, în combinație cu pânza freatică.
Noroiul din vulcan este împărțit în permanență de gazele naturale spre gura vulcanilor, de acolo de unde se prelinge pe versanții acestora. Au forma unor pârâiașe care modifică în permanență peisajul. Aerul curat de aici este terapie pentru plămâni mai ales în acastă perioadă.
Cum ajungi din București până la Vulcanii Noroioși?
Ei bine, ai de parcurs aproximativ 145 de km. Din orașul Buzău mai ai de parcurs aproximativ 17 km, pe DN10, spre Brașov, până în localitatea Sătuc, acolo unde drumul o ia spre Berca, apoi găsești un indicator ce te va îndruma spre Chiliile.
După încă 10 km parcurși, vei întâlni un indicator ce îți va spune că mai am aproximativ 5,5 km de parcurs până la Vulcanii Noroioși, Pâclele Mari. Cu 2 km înainte de a ajunge, vei găsi și indicatoare ce îți vor arăta direcția către Pâclele Mici.
Zona vulcanilor noroioși este o rezervație unică în Europa ce poate crea o imagine spectaculoasă, atunci când, pe timp de vară, soarele încălzește solul și crapă noroiul uscat.
Înainte de a ajunge la vulcanii noroioși, trebuie să știi că, erupțiile sunt dese, motiv pentru care este recomandat să porți cizme de cauciuc ori încălțăminte adecvată pentru o plimbare în zonă. Cel mai bine este să vizitezi vulcanii noroioși pe timp de primăvară și toamnă.
Vulcanii Noroioși – program de vizitare
De luni până duminică, în intervalul 8:00 – 20:00
Cât este taxa de intrare la Vulcanii Noroioși
Adulți: 4 lei
Studenți: 2 lei
Pensionari: 1 leu
Tabăra de sculptură de la Măgura
Tot în apropierea Vulcanilor noroioși puteți vizita Tabăra de Sculptură de la Măgura.
Tabăra este o expoziție ce se întinde pe o suprafață de 21 de hectare și care cuprinde sculpturi din piatră executate în perioada 1970-1986 de către artiști liceeni sau absolvenți ai Academiei de Arhitectură din București la inițiativa sculptorului Gheorghe Coman.
Având în vedere timpul scurs de la realizarea acestora, Muzeul Județean de Istorie a început restaurarea sculpturilor care au o semnificație aparte, iar dacă nu ne dăm seama ce a vrut să reprezinte autorul, acestea au denumirile inscripționate pe ele.
Cele 256 de sculpturi din Tabăra de la Măgura sunt realizate cu inspirație din arta populară, viața de zi cu zi a omului, dar și reprezentarea unor personalități importante ale Țării Românești.
Mănăstirea Ciolanu
Dacă ajungeți în zonă, alocați-vă o zi pentru a vedea și Mănăstirea Ciolanu. E neapărat să vizitați acest lăcaș pentru a admira zona destul de frumoasă care vă va încărca de energie spirituală.
Mănăstirea Ciolanu te surprinde încă de la intrare. O poartă maramureșeană de toată frumusețea bucură ochii enoriașilor.
Aici totul este pus la punct: spații verzi imense și bine îngrijite, conifere de dimensiuni impresionante, aproape că ating turlele bisericilor, chilii cu mușcate la ferestre, grădini cu pomi fructiferi și arbori decorativi.
Mănăstirea Ciolanu este cea mai veche așezare monahală din județul Buzău și este atestată documentar în secolul al XVI-lea. Ctitorită de Doamna Neaga în anul 1590, mănăstirea are două biserici aflate la o distanță de 100 de metri: Biserica veche cu hramul Sfântului Gheorghe și Biserica nouă cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În curtea mănăstirii, sunt două fântâni cu cupole pictate și un muzeu cu o colecție de icoane, obiecte de cult și veșminte religioase, potrivit scrierilor istorice.
sursa foto: Neamtu Raluca Andreea
Unde se află Mănăstirea Ciolanu?
Mănăstirea Ciolanu se află în comuna Tisău, județul Buzău. Mănăstirea se află la o distanță de 36 km de oraș Buzău, 126 km de București, 135 km de Brașov, 305 km de Iași, 402 km de Cluj-Napoca și la 548 km de Timișoara.