Sănătate

Ziua Națională fără tutun

În a treia zi de joi din luna noiembrie, este sărbătorită Ziua Națională fără tutun conform unei Hotărâri de Guvern din 13 noiembrie 2002.

Conform unui comunicat de presă remis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în 2015 situaţia era următoarea: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7% în România față de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1% față de 21,4% la nivel european şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile în România este mai mare față de consumul la nivel european – 19,7% față de 12,4%,

Potrivit unui studiu indicat de MAI, „la nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate”.

România, o dată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 15/2016 care interzice fumatul în spațiile publice închise, de la locul de muncă sau locurile de joacă pentru copii, a ajuns pe lista UE în care fumatul este interzis, alături de Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Bulgaria, Malta, Spania, Ungaria, Letonia, Lituania, Croația, Cehia, Cipru, Grecia,

Ziua Națională fără tutun a fost sărbătorită în diferite moduri. La Colegiul Tehnic ”Nicolae Titulescu” din Medgidia (jud.Constanța) a avut loc activitatea “Ajută-mă să cresc” și a fost coordonată de Sandu Valentina, psiholog, cu sprijinul colegelor prof. Untaru Elena, prof. Anefi Dilsen și prof. Lazăr Tatiana. Elevii de clasa a X-a si a XII-a, au conștientizat riscurile la care se supun dacă fumează.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrelor teritoriale de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, a folosit acest prilej pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă. În acest an, mesajul este cel promovat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), prin care sunt subliniate riscurile de sănătate asociate consumului de tutun, având ca temă “Tutunul, o amenințare globală în calea dezvoltării”, se arată într-un comunicat remis presei de către ANA.

Text: Cristian Tănase

Foto:

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top