Politic

Zeci de oameni politici au terminat studii în securitate la ANI

Zeci de politicieni, miniştri în funcţie, parlamentari, europarlamentari şi conducători de instituţii au urmat studii în securitate la Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul, instituţie de învăţământ superior a SRI. Printre cei care au făcut cursuri post-universitare, de masterat ori şi-au obţinut doctoratul la ANI se regăsesc cinci miniştri, iar vicepremierul Gabriel Oprea este conducător de doctorat la aceeaşi academie. Numeroşi parlamentari au studii similare, la fel ca şi un consilier prezidenţial sau nou-numitul şef al Institutului Cantacuzino.

informatiiHotnews.ro scrie că frecventarea cursurilor Academiei Naţionale de Informaţii nu înseamnă că respectivii cursanţi sunt ofiţeri sau colaboratori ai SRI. Numărul mare de politicieni care studiază la ANI arată însă existenţa unui fenomen, la fel cum fenomen poate fi considerată şi apariţia în funcţii numite a unor personaje cu acelaşi tip de studii.

Un fapt notabil ar fi acela că ultimii doi premieri români au avut şi ei legături cu serviciile secrete: Mihai Răzvan Ungureanu a fost şeful SIE înainte de a deveni premier în 2012, în timp ce Victor Ponta a fost acuzat de Traian Basescu că este ofiţer acoperit al SIE, o acuzaţie imposibil de probat însă, atâta timp cât chiar Guvernul Ponta a secretizat acest tip de informaţie, conchide Hotnews.ro.

Datele de mai jos provin din CV-urile oficiale, postate pe site-urile instituţiilor publice, publicate de aceeaşi platformă de presă mai sus menţionată:

Miniştrii cu studii de securitate:

Gabriel Oprea (ministrul Internelor, vicepremier, UNPR):  Din 2001, Oprea este profesor la Colegiul Naţional de Apărare, iar din 2008 este profesor universitar şi conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii.
În perioada 2004-2008 Gabriel Oprea a fost membru al Comisiei Parlamentare Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea Controlul Parlamentar asupra Activităţii SRI.
CV oficial

Mihai Tudose, ministrul Economiei (PSD). Tudose a obţinut în anul 2010 titlul de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii – Protecţia infrastructurilor critice la Academia Naţională de Informaţii. Din 2013, Mihai Tudose este şi conferenţiar universitar la ANI. Ministrul Economiei a mai urmat în 2006 un Curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională (Serviciul Român de Informaţii).
CV oficial

Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educaţiei (susţinut în guvern de Partidul Conservator). În 2013, Cîmpeanu a obţinut un Certificat de atestare a competențelor profesionale, Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, Colegiul Naţional de Informații.
CV oficial

Sorin Mihai Grindeanu, ministrul Comunicaţiilor (PSD): În 2013, Grindeanu a urmat un Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică – Academia Naţională de Informaţii.
Sorin Grindeanu este şi membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.
CV oficial

Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene (PSD): În 2003, Nica a obţinut diploma de licenţă la Academia Naţională de Informaţii, Facultatea de Informaţii.

CV oficial

Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare (PSD). Tîlvar a urmat un curs post-universitar la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”.

CV oficial

Deputaţi:
Georgian Pop, deputat PSD. În 2009 a absolvit Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” – Colegiul Naţional de Informaţii. Este preşedintele Comisiei comune Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I.Octavian-Marius Popa, deputat PSD. În 2011 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii. Este vicepreşedinte al Comisiei comune Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I.

Ioan Balan, deputat PNL. 2009 – Certificat de absolvire al cursurilor postuniversitare de perfecţionare în specializarea Securitate naţională la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu” – Colegiul Naţional de Informaţii. În 2008 a fost membru în Comisia comună Permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I.

Dan Bordeianu, deputat PSD. Masterat la ANI în Managementul Informațiilor în combaterea Terorismului, plus cursuri postuniversitare la ANI în specializarea Securitate naţională. Este membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Cezar Preda, deputat PNL:  A obţinut certificatul de absolvire al cursului postuniversitar de perfecţionare cu durata de trei luni în specializarea „Securitate naţională”, Colegiul Naţional de Informaţii, seria 2009, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” Bucureşti; 16 martie – 16 iunie 2009. Este membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Florin-Costin Pâslaru, deputat PSD. A finalizat studii postuniversitare la ANI în 2010.

Ştefan Burlacu, deputat PPDD – masterat absolvit în 2009 la ANI cu tema Managementul Educaţional în Cultura de Securitate. A fost ofiţer SPP în anii ’90.

Mircea-Vasile Cazan, deputat  PNL. În 2007 a absolvit Academia Naţională de Informaţii – Colegiul Superior de Securitate Naţională. Este de profesie inginer geolog.

Laurenţiu Chirvasuta, deputat UNPR. În decembrie 2010 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii.

Marcel Ciolacu, deputat PSD. Este doctorand la ANI din 2014.

Claudiu Iulian Manda, deputat PSD. În 2011 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii.

Ninel Peia, deputat PSD. În 2011 a absolvit Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”, Colegiul Naţional de Informaţii, specializarea Securitate Naţională.

Alin Popoviciu, deputat PNL. A absolvit un curs la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Colegiul National de Informaţii, martie 2013-iunie 2013.

Cornel Cristian Resemeriţa, deputat PSD. În 2013 a absolvit Academia Naţională de Informaţii „ Mihai Viteazul”, Facultatea de Informaţii – Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă, Colegiul Naţional de Informaţii în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică.

Valentin Rusu, deputat PNL – absolvent ANI în 2010. Este membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Ionut Stroe, deputat PNL – studii postuniversitare absolvite în 2013; diploma de absolvire – Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică, la Academia Naţională de Informaţii.

Dan-Cristian Popescu – deputat PNL. În 2014 a absolvit Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională – “Știinte de Securitate și Informații”.

Cosmin Necula – deputat PSD. A absolvit în 2010 cursul “Securitate națională” la Colegiul Național de Informații de la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”.

Claudia Boghicevici – deputat PNL: În 2010 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii de la Academia Naţională de Informaţii.

Senatori:

Leonardo Badea, senator PSD: 2009 – Certificat Absolvire, Colegiul Național de Informații.

Catalin Boboc, senator PNL: 2012, Academia Naţională de Informaţii, masterand în Managementul Informaţiilor privind Securitatea Naţională

Gabriel Mutu, senator PSD: Colegiul Naţional de Informaţii. În perioada 2009-2011 a fost membru al Comisiei pentru controlul SRI.

Dumitru-Dian Popescu, senator PNL: 2010, Colegiul Naţional de Informaţii “Mihai Viteazul”, Securitate Naţională; Doctorand, Academia Naţională “Mihai Viteazul”. Este membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Daniel Savu, senator PSD: 2008 Master Academia Naţională de Informaţii. Este membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. În perioada 1992-1999 a fost ofiţer SRI.

Tudor Barbu, senator PNL: În 2004 a absolvit Colegiul de Siguranţă Naţională – Studii Post-Universitare sub egida S.R.I..


Europarlamentari:

Cristian Busoi (PNL): 2013 – Absolvent al Colegiului Naţional de Informaţii, Bucureşti.
CV oficial

Ramona Mănescu: În perioada martie – iunie 2006 a urmat Cursuri postuniversitare de perfecţionare la Academia Naţională de Informaţii – Colegiul Superior de Securitate Naţională.
CV Oficial

Alte Instituţi:

Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 din Bucureşti (UNPR). În 2010 a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii – Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”.
CV oficial

Agenţia Naţională de Integritate:
Bogdan Stan – vicepreşedinte ANI, conduce interimar instituţia dupa demisia lui Horia Georgescu. Este absolvent al unui curs post-universitar de securitate naţională la Academia de Informaţii a SRI (2010).
CV oficial

Diana Loreta Păun, Consilier de stat la Departamentul Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale. Diana Păun a fost manager al Institutului Naţional de Endocrinologie “C. I. Parhon” în perioada 2006 – 2015 şi a absolvit un master cu durata de 3 semestre în “Management educaţional în cultura de securitate” la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”.
CV oficial

Andronache Florin Teodor, consilier al ministrului Justiţiei
, Robert Cazanciuc. A fost ofiţer SRI până în 2012 (conform declaraţiei de avere depusă în 2013). El este şi membru în Consiliul Director al Societăţii Ornitologice Române.

ANAF
Mihai Gogancea Vătăşoiu, vicepreşedinte. Din 2011 este Doctor în ştiinţe militare şi informaţii – Academia Naţională de Informaţii. Între 2007 – 2009 a absolvit un master în Managementul Informaţiilor pentru Securitatea Naţională la Academia Naţională de Informaţii.
CV oficial

Institutul Cantacuzino.
Adrian Ionel este noul director al Institutului Cantacuzino. Adrian Ionel, fost şef al distribuitorului de medicamente al statului, Unifarm, este absolventul unui masterat în managementul informaţiilor de securitate naţională la Academia Naţională de Informaţii din cadrul SRI.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top