Externe

Discuțiile pentru pacea din Siria, sub semnul întrebării

Discuțiile pentru încetarea conflictului civil care durează de cinci ani în Siria au început sâmbătă după ce reprezentanții Înaltului Comitet pentru Negocieri(Higher Negociations Committee-HNC) au ajuns la Geneva și s-au întâlnit cu delegatul special al Națiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, conform Reuters.

Prezența facțiunilor rebele a fost confirmată vineri după ce în primă fază reprezentanții HNC au anunțat că nu vor lua parte la discuții până ce regimul Bashar-al Assad nu încetează raidurile aeriene și asediile asupra zonelor locuite de civili.

În cursul zilei de ieri, 31 ianuarie, un nou atac terorist al Statului Islamic asupra unui altar șiit din Damasc situat într-un district controlat de forțele loialiste s-a soldat cu 71 de morți și peste 100 de răniți. Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului relatează că 29 dintre victime erau civili, printre care 5 copii, iar 42 dintre morți erau membri ai milițiilor aliate regimului sirian.

Conform Observatorului, a fost vorba despre un triplu atac, prima dintre explozii fiind cauzată de un automobil în care se afla un dispozitiv explozibil, următoarele două fiind atacuri sinucigașe ale militanților teroriști.

Atacul facțiunii teroriste Stat Islamic a adâncit și mai mult temerile că opoziția siriană nu va lua parte la discuțiile de la Geneva.

Secretarul de Stat american John Kerry a făcut un apel pentru continuarea discuțiilor după ce coaliția opoziției rebele a amenințat din nou că se va retrage de la masa negocierilor dacă regimul Assad continuă să bombardeze poziții deținute de rebeli și să obstrucționeze livrarea de ajutoare pentru 13.5 milioane de sirieni aflați în zone de asediu, dintre care 6 milioane sunt copii, relatează Reuters.

„Este responsabilitatea fundamentală a regimului sirian-să faciliteze ajutorul umanitar pentru populațiile aflate în disperată nevoie”, a declarat John Kerry.

Acesta a îndemnat părțile combatante să se înțeleagă cu privire la un acord de încetare a focului, a facilitării accesului ajutorului umanitar și asupra unui plan de tranziție politică. ”Nu există o soluție militară pentru acest conflict”, a completat Kerry, citat de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Înaltului Comitet pentru Negocieri, Salem-al Muslet a confirmat că reprezentanții opoziției siriene se vor întâlni astăzi cu delegatul special pentru Siria, Staffan de Mistura.

Discuțiile sunt programate să dureze 6 luni, în primă fază căutându-se stabilirea unui acord de încetare a focului, al doilea pas fiind ajungerea la un consens privind acordul de tranziție politică și în final, stoparea conflictului civil care ține de cinci ani.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top