Fundația Konrad-Adenauer-Stiftung a prezentat miercuri, 16 martie, la hotel Sheraton din București, o nouă monitorizare asupra prezenței domeniului politic în mass media din România. Evenimentul s-a desfășurat în cooperare cu Centrul pentru Jurnalism Independent, în prezența ambasadorului Republicii Federale Germania în România, domnul Werner Hans Lauk.
Împreună cu domnul ambasador, la eveniment au fost de față Christian Spahr, șef al Programului Mass-media din Europa de Sud-Est al KAS și Sven-Joachim Irmer, directorul Fundației Konrad Adenauer pentru Romania și Republica Moldova. Au fost prezenți și o serie experți din domeniul media, printre care domnul Dan Tăpălagă, directorul portalului de știri Hotnews.ro și domnul Gelu Trandafir, director de comunicare la Fundația Freedom House România.
Studiul, comandat de KAS și realizat de institutul de cercetări “Market Links” a adus în vederea audienței tendințele relatărilor politiceți ai din patru ziare și patru canale de televiziune autohtone, în perioada ianuarie-decembrie 2015.
Datele prezentate în cadrul conferinței s-au fundamentat pe analiza a peste 19.000 de știri politice difuzate de Antena 1, PRO TV, Realitatea și TVR 1, precum și în Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Național și România Liberă.
Președintele Klaus Iohannis, Parlamentul și DNA au beneficiat de o creștere a vizibilității în mass media. “Menționarea frecventă a DNA în relatările politice se datorează acuzațiilor de corupție la adresa politicienilor”, a declarat Ioana Avădani, directorul executiv al CJI. “Există mai multe articole negative decât pozitive la adresa politicienilor de rang înalt. Aceasta ne semnalează că, în linii mari, mass media își îndeplinesc rolul de câine de pază al democrației”, a adăugat Ioana Avădani.
Cel mai des prezent în relatările de presă din România este fostul premier Victor Ponta. El a fost amintit în 25% din știrile politice analizate, în scădere față de nivelul de 36% înregistrat în 2014. La polul opus, prezența președintelui Klaus Iohannis a crescut de la 14% în perioada anterioară, la 19% în 2015. Fostul președinte Traian Băsescu, liderul PSD Liviu Dragnea și Elena Udrea (Mișcarea Populară) ocupă următoarele locuri în ierarhia vizibilității în presă.
Guvernul este lider ca vizibilitate în mass-media românească. Față de 2014, prezența știrilor despre executiv s-a menținut constantă, cu un procentaj de 20%. Direcția Națională Anticorupție a crescut în vizibilitate cu 7 procente față de anul precedent, de la 12% la 19%, bifând poziția de a doua instituție ca putere din stat, din punctul de vedere al mass-media.
Tonul general al jurnaliștilor la adresa politicienilor români se păstrează predominant critic însă, poziție care se păstrează și în rândul audienței consumatoare de mass media. Astfel, primul loc în topul celor mai detestați oameni politici este ocupat de Elena Udrea, cu un rating de -14,5, urmată de fostul președinte Traian Băsescu, cu un rating de -8,6 și de fostul premier Victor Ponta, cu -8,5 puncte de rating. Surprinzător, la polul opus se plasează actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea, fiind cel mai apropiat de zona relatărilor pozitive din mass-media.
Mulți experți au criticat influențele politice asupra unor canale media, inclusiv influențe din partea serviciilor secrete. Ioana Avădani, directorul CJI, a apreciat că relatările din domeniul politic sunt distorsionate chiar și prin presiuni venite din domeniul publicității. Din cauza problemelor economice, multe echipe editoriale lucrează din ce în ce mai puțin profesionist, iar calitatea produselor jurnalistice scade.
Un sondaj de opinie din decembrie 2014, comandat de KAS și dat publicității anterior, a arătat că doar 28% dintre români cred că mass media din țara lor sunt independente. “Campaniile cu motivație politică și publicitatea ascunsă sunt incompatibile cu cu media de calitate. Tot mai mulți cetățeni pot spune dacă informația pe care o primesc este independentă sau nu. Diversitatea tot mai mare a media, grație internetului, a contribuit la această sensibilizare. Este o provocare uriașă – mai ales pentru presa scrisă – mass media vor rămâne relevante doar dacă vor investi în calitate”, a comentat Christian Spahr, șeful Programului de Media în Sud Estul Europei al KAS.
