Recomandăm

Furia roşie – o distopie incredibilă şi captivantă

Furia roșie este romanul de debut a lui Pierce Brown, o combinație între fantasy și SF. Cartea este o distopie incredibilă care te captivează de la primele pagini reușind să te păstreze într-o tensiune continuă de la început până la final. Un roman întunecat și violent care îți pune la încercare imaginația, îți stârnește curiozitatea, dar mai ales te provoacă să îți dai seama ce urmează să se întâmple. 

Acțiunea romanului se petrece într-un viitor îndepărtat, pe planeta Marte, iar în acest viitor omenirea este împărțită în clase. O ierarhie care stabilește pentru fiecare clasă o culoare și un set de reguli menite să asigure echilibrul între cei privilegiați și bogați, puternicii Aurii, și cei săraci, ajunși sclavi fără să știe, lucrătorii din mine, Roșii, care au fost manipulați de conducători să creadă că au un scop măreț și că sunt meniți să ajute la construirea unei planete locuibile pentru viitoarele generații.

În centrul acțiunii, este Darrow. Un Sondor al Iadului care trăiește și lucrează în mine și cu toate că locul pe care îl ocupă în mine este destul de important și periculos, el este totuși doar nu roșu, iar pentru cei din clasa conducătoare nu este decât un sclav. Chiar dacă duce o viață plină de lipsuri, Darrow este destul de mulțumit de traiul modest pe care îl are, neavând alte aspirații sau așteptări decât acelea de ai fi recunoscută și răsplătită munca din mine. Dar cu toate astea soția lui, pe care Darrow o iubește mai presus de orice, are vise și dorințe foarte mari. Ea își imaginează o viață în care ei nu sunt sclavi, pentru asta Roșii trebuie să rupă lanțurile și să lupte pentru a se elibera din sclavie. Iar atunci când visul ei devine misiunea lui Darrow, lucrurile încep să fie cu adevărat interesante, pentru că acela este momentul în care tânărul se schimbă și dintr-un băiat muncitor și iubitor, devine un om mânat de furie și dorință de răzbunare.

„Mă tachinează uneori pentru că spun asta, dar ea este spiritul poporului nostru. Viaţa ne-a servit o mână proastă. Trebuie să ne sacrificăm pentru binele unor bărbaţi şi femei pe care nu-i cunoaştem. Trebuie să săpăm pentru a pregăti Marte pentru alţii. Asta ne face să fim destul de răutăcioşi. Dar bunătatea lui Eo, râsul ei, voinţa ei de fier sunt tot ce poate ieşi mai bun dintr-o casă ca a noastră.”

Motivația lui Darrow crește în intensitate când află că au fost mințiți și manipulați și că oamenii populează suprafața planetei Marte de ani de zile. Astfel, dorința de răzbunare împotriva conducătorilor devine din ce în ce mai mare, iar pentru a reuși Darrow renunță la fosta lui viață. Cu ajutorul grupării secrete, Fiii lui Ares, care are ca scop schimbarea ierarhiilor de pe Marte, dar și de pe celelalte planete din Univers și distrugerea Auriilor, are toate șansele de izbândă.

„Vreau să-ţi foloseşti abilităţile pentru visul tatălui tău. Vezi cum se uită oamenii la tine, vezi cum te urmează. Vreau să crezi că merită să rişti pentru a stăpâni acest pământ, pământul nostru.”

Pentru a reuși, Darrow este nevoit să facă anumite sacrificii. Este supus unei transformări dureroase și de lungă durată și  după mai multe luni de exerciții, el este acceptat în sfârșit în prestigiosul Institut, alături de Aurii, pornind într-o misiune periculoasă care îi poate aduce sfârșitul dacă va fi prins. Cu toate că a fost un Sondor al Iadului, Darrow descoperă că Institutul este mult mai înfricoșător și nemilos decât iadul din el.

„În jocul ăsta nu există nevinovaţi. Singurul lucru care mă îngrijorează e felul în care Cassius şi-a doborât victimele. El reprezintă graţia şi fineţea. Eu sunt furia şi impulsul. Dacă mi-ar cunoaşte secretul, m-ar putea omorî într-o secundă.”

Cu un stil degajat, folosind propoziții succinte, Brown reușește să creeze o poveste alertă, care te ține în priză și nu îți dă voie să o lași din mână până nu o termini. Agresiv, violent, surprinzător, nebunesc, romanul lui Pierce îți dezvăluie adevărata față a oamenilor atunci când măștile cad. O adevărată capodoperă care ar trebui pusă la loc de cinste alături de Jocurile foamei, romanul Suzannei Collins. 

Sursă foto

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top