Economic

România are cea mai mare bază de antreprenori din ultimii cinci ani

[dropcap]A[/dropcap]proape 400.000 de români figurează în economia locală ca persoane fizice autorizate (PFA), cu peste 12,5% mai mult faţă de nivelul de acum cinci ani.

Cei mai mulţi dintre antrepre­norii înregistraţi ca PFA (circa 55%) au vârste cuprinse între  30 şi 49 de ani, semn că ideea unei afaceri devine fezabilă, în majoritatea cazurilor, după experienţa a câţiva ani buni petrecuţi ca salariat.

România are cea mai mare bază de antreprenori:

– care au ales nu doar să conducă un busi­ness în acte (cu propriul nu­me), ci să preia şi rolul de angajat.

România are cea mai mare bază de antreprenoriDar viaţa „freelancerilor“ va fi tot mai grea de acum înainte, pentru că în noul Cod fiscal sunt introduse reglementări care generează cheltuieli şi mai mari pentru micii antre­pre­nori.

Cel care are PFA şi este şi angajat în acelaşi timp ar putea să fie nevoit să plătească nu doar impozit pe venit, ci şi contri­buţii sociale pentru activita­tea pe care o desfăşoară ca freelancer, chiar dacă este pe pierdere.

Cel mai mult vor avea de suferit românii care lucrează în IT cu contracte de PFA (cel mai des întâlnite în piaţă), ale că­ror salarii majorate chiar şi în criză se vor subţia dacă noul Cod fiscal va fi aprobat, având în vedere că acum taxele la stat pentru această formă juridică sunt de 1,4 ori mai mici decât în cazul contractelor de muncă.

În România, la finele anului trecut existau aproape 14.300 de PFA-uri deschise în domeniul IT.

În continuare, tinerii au prea puţin curaj să îşi deschidă propriul bu­si­ness sau să lu­cre­ze pe cont propriu, doar 16% din nu­mărul total de PFA-uri din Ro­mânia fiind înfiin­ţate de persoane cu vârste de până în 29 de ani.

Conform celor mai recente date publicate de Registrul Comerţului și de trusturile de presă din România!

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top