Sâmbătă, 28 mai 2016, am aflat ce masca purtăm în fiecare zi în relațiile cu ceilalți și cine ne impune aceste măști la evenimentul din seria “Din culisele psihologului” cu scopul popularizării tainelor psihologiei. Cea de a patra ediție s-a intitulat “Psihologia măștilor – Cine sunt și pe cine ascund”. Principalele teme abordate au fost descoperirea și înțelegerea diferitelor strategii prin care se formează roluri și măști și care este scopul lor în viața fiecăruia .
Masca ideală
Clasica prezentare formală a participanțiilor a prins noi forme. Aici nu a mai contat atât de mult cine ești în prezent, ci cine vrei să devii. Fiecare participant a fost invitat să se prezinte cu “masca ideală”. Discursul trebuia structurat din punctul de vedere al unei versiuni a sinelui din viitor, împlinită pe toate planurile și cu toate dorințele și aspirațiile îndeplinite.
Plăcinta socială
Primul moment după introducere a început cu o schemă de tip plăcintă care cuprinde rolurile și măștile pe care le jucau sau le purtau zi de zi. Fiecare rol primea o felie de plăcintă mai mică și mai mare în funcție de frecvența utilizării lui. După ce schema era completă, foile se întorceau invers, iar pe cealaltă parte se trasa o altă schemă de tip plăcintă. Aceasta însă reprezenta idealul social. Ea a cuprins toate roluri dorite într-o viață ideală. Participanții aveau voie să excludă, să adauge sau să schimbe mărimea fiecărei felii în funcție de rolul pe care doresc să îl joace cel mai des. După ce ambele plăcinte au prins contur, fiecare participant a observat diferențele dintre ele și doritorii le-au împărtășit cu ceilalți. A fost un moment prielnic pentru introspectie si autoanaliza a propriilor limitari in a-si asuma anumite roluri.
Scopul măștii
Concursul interactiv a fost nelipsit si la aceasta editie. Întrebarea care i-a provocat de pe invitați a fost: “Ce rol are masca în viața personală?”. Fiecare participant a venit cu un răspuns personal, desprins din propria realitate. Castigatorul a fost ales in functie de impactul definitie sale asupra celorlalti si a plecat acasa cu o carte de dezvoltare personală “Charisma. Cum să faci o impresie puternică și durabilă” de Andrew Leigh.
Cine impune rolurile
Următorul exercițiu a presupus o analiză personală asupra rolurilor jucate de fiecare și asupra mediului înconjurător. Rezultatul găsit trebuia să explice fiecăruia cum a învățat să-și joace fiecare rol, de la cine, cât este original, cât este imitație și mai ales cât este impus de societate.
Cum văd ceilalți masca mea
În acest atelier practic participanții au fost invitați să-și aleagă rolul preferat și rolul cel mai neplăcut. Apoi pe rând, individual, pe o foaie, trebuiau să traseze chenare în care să descrie cum cred că vede societatea aceste două roluri.
Atelierul a avut ca scop constientizarea propriilor idei si opinii despre modul in care fiecare isi imagineaza ca este perceput din exterior de catre societate, de catre cei dragi, de catre prieteni si de catre reprezentantii autoritatii. Ultimul cadran a fost rezervat propriei opinii despre sine in rolul respectiv.
După ce fiecare cadran a fost completat, invitații s-au împărțit în grupe mici și au dezbătut rezultatele atelierului, găsind trăsături comune, diferențe de percepții și au trasat concluzii.
În loc de la revedere
Așa cum evenimentul a început puțin diferit de unul clasic, așa s-a și sfârșit. În loc de o despărțire formală, fiecare participant a împărtășit în câteva cuvinte un gând, o părere, o concluzie sau o noutate cu care va pleca de la eveniment.
Următorul eveniment își propune să abordeze modul în care putem face pace și să trăim mai bine cu propriile emoții, gânduri și trăiri interioare.