Featured

102 milioane de lei – prejudiciul dosarului Hexi Pharma

Romulus Varga, șeful Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General a declarat, marți seară, că prejudiciul dosarului Hexi Pharma este în valoare de 102 milioane de lei.

“Prejudiciul nu e estimat, e calculat la punct şi virgulă, e 102 milioane şi ceva peste care reprezintă contravaloarea achiziţiilor de bunuri, de produse biocide neconforme de la Hexi Pharma de către unităţi sanitare din România. Multe spitale s-au constituti părţi civile, unele dintre ele şi-au retras constituirea de parte civilă ca urmare a recuperării sumelor de la Hexi Pharma. S-au retras după declanşarea cercetărilor în bună măsură produsele neconforme de la spitale şi ca urmare şi-au primit banii înapoi, unii şi-au retras constituirile de parte civilă. Au fost probleme logisitice care ţin de gestionarea unei cantităţi mari de informaţii inclusiv fizic în număr de file, număr de volume, am avut un ajutor important din partea unor ofiţeri de la IGPR. Cred că am reuşit să îl soluţionăm într-un termen rezonabil având în vedere cantitatea mare de date”, a declarat Varga, citat de Mediafax.

Întrebat de ce pacienţii nu se pot constitui părţi civile în acest caz, Varga a adăugat: “Pentru că a face legătura de cauzalitate între o anumită infecţie a unui anumit pacient şi un anumit produs neconform al Hexi Pharma folosit într-un anumit interval de timp la un spital e o sarcină cred imposibilă având în vedere că răspândirea infecţiilor nosocomiale nu ţine doar de utilizarea produselor biocide, de dezinfectanţi, sunt foarte mulţi factori care au relevanţă în materia asta şi e greu să desprinzi un anumit flacon de produs şi să îl legi de o anmită infecţie a unui pacient de la o anumită dată “.

S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. a fost trimisă în judecată sub aspectul săvârşirii a 340 de infracţiuni de înşelăciune, dintre care 7 cu consecinţe deosebit de grave, a infracţiunii de uz de fals (61 acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

“În perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă. Totodată, în intervalul 12 octombrie 2012 – 9 martie 2016, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a folosit la Comisia Naţională pentru Produse Biocide 61 de înscrisuri – fişe de prezentare ale produselor proprii, fişe cu date de securitate şi declaraţii de substanţă activă – în vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţă a produselor, documente conţinând menţiuni necorespunzătoare adevărului”,  se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, remis Mediafax.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie menţionează că dosarul “nu deschide calea participării, în calitate de persoane vătămate sau părţi civile, a unor persoane care au contractat infecţii asociate asistenţei medicale, şi care au reuşit să obţină confirmarea faptului că în unitatea sanitară în care au primit îngrijiri s-ar fi folosit produse S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L”.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Bucureşti.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top