Social

La mulţi ani România!

1 decembrie a fost declarată Ziua Națională a României în anul 1990 de către Președintele Ion Iliescu, sărbătorind astfel unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, prin proclamația de la Alba Iulia din 1918.

În acest an, la 99 ani de la Marea Unire, în capitală și în țară vor avea loc numeroase evenimente care vor marca această zi.

În București, parada militară va începe la ora 11.00, la Arcul de Triumf, unde va fi prezent și Președintele României, Klaus Iohannis. 3500 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, peste 350 de mijloace tehnice, 50 de aeronave, precum și militari din țări partenere sau aliate, vor participa la parada militară cu ocazia Zilei Naționale a României.

La paradă, vor fi prezenți și peste 300 de militari din SUA, Republica Moldova, Turcia, Marea Britanie, Turcia, Ucraina, Slovacia, Franța, Canada, Grecia, Italia, Portugalia, Polonia și Bulgaria.

În această zi, Drapelul României va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor martime se va ridica Marele Pavoaz.

La Alba Iulia, orașul Marii Uniri, festivitățile dedicate Zilei Naționale a României vor începe la ora 13.00, cu parada militară la care vor participa 1500 de militari, însoțiți de avioane, elicoptere, tancuri. Vor fi prezenț premierul României Mihai Tudose și șefii celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea.

În Timișoara, festivităţile vor începe la ora 11.00 cu întâmpinarea oficialităților, în fața Prefecturii Timiș, iar de la 11.30 va începe parada militară.

La Sibiu, manifestațiile dedicate Zilei Naționale vor începe la ora 9.00 cu onor înaintașilor Marii Uniri, urmând ca de la ora 10.00 să aibă loc Ceremonia de depunerea de coroane, iar de la ora 11.00 defilarea gărzii de onoare și a trupelor. De la ora 17.00, sibienii pot vedea retragerea cu torțe, organizată de structurile din cadrul Sistemului Național de Apărare și Ordine Publică.

Clujenii sunt așteptați începând cu ora 10.00 în Piața Avram Iancu, unde peste 800 de soldați cu 60 de mijloace tehnice vor participa la Parada militară.

Începând cu ora 10.30, ieșenii sunt așteptați în fața Prefecturii pentru a fi martori la festivitatea dedicată Zilei Naționale a României. După intonarea Imnului Național și discursurile oficialităților, începând cu ora 11.45 va începe defilarea a peste 400 de militari și mai mult de 40 de vehicule speciale.

Text: Cristian Tănase

Foto:

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top