Social

Hristos s-a înălțat!

Astăzi, mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși! Înălțarea sau Ispasul comemorează Înălțarea Mântuitorului la cer, care se omagiază la 40 de zile după Înviere. Tot timpul în calendar pică într-o zi de joi.

Tradiția spune că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut și uimit, și mai apoi a povestit alor săi cele întâmplate.

Aceasta ar fi avut loc, potrivit religiei, pe Muntele Măslinilor în prezența Apostolilor și a doi îngeri, care le-au spus acestora despre a doua venire a lui Iisus Hristos. Se spune că în momentul înălțării la cer, acolo a rămas amprenta piciorului Său, în piatră. Mântuitorul Iisus Hristos S-a înălțat la Cer cu același trup cu care S-a născut, a trăit, a fost răstignit, îngropat și, apoi, a înviat.

În Sfânta Scriptură, aflăm că Mântuitorul Și-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvânta S-a înălțat la cer (Luca 24, 51), în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor.

Tot în această zi, în România, prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război ce-a de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, sărbătoarea Înălțării Domnului, a fost proclamată ”Ziua Eroilor” ca sărbătoare națională. Pomenirea eroilor români la praznicul Înălțării a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfințită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001,când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.

”În spiritul tradiției europene, în România, Ziua Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de ”sărbătoare națională a poporului român” și s-a stabilit a fi sărbătorită în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării, potrivit tradiției românești” arată Guvernul României în 3, când s-a stabilit adoptarea acestei sărbători la nivel oficial, relatează Mediafax.

Sursă foto: Garbo.ro

Hristos s-a înălțat!

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top