Social

Copiii, cei mai afectați de contextul pandemic

Peste 90% dintre copii au avut nevoie de terapie pshihologică potrivit unui studiu al organizației ”Salvați Copiii România”, suferind de tulburări dezvoltate de contextul pandemic. Conform datelor anchetei, în doar 8,1% dintre cazuri diagnosticele au fost independente de mediul pandemic, opoziționism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare. Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate şi a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, cum ar fi tentative de suicid, relatează Agerpres. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion neprobabilistic, în perioada martie 2020 – martie 2021.

“În anul marcat de restricțiile sociale impuse de pandemie (martie 2020 – martie 2021), printre care închiderea școlilor și trecerea la educația online, centrele de consiliere ale Organizației Salvați Copiii au preluat un număr total de 678 de copii și adolescenți care au dezvoltat diferite tulburări emoționale, în proporție majoritară dezvoltate pe fondul contextului psiho-social”.

În cazul preșcolarilor cele mai frecvente diagnostice au fost reprezentate de anxietate și de readaptarea școlară, diminuarea concentrării în timpul orelor online, scăderea interacțiunilor sociale, care au condus la numeroase episoade de furie și irascibilitate. Lipsa activităților în aer liber, imposibilitatea de a ieși în afara casei au dus la comportamente anxioase.

“Restricțiile impuse de pandemie au modificat dramatic viața copiilor. Nu au mai mers la grădiniță sau la școală, nu au mai interacționat unii cu ceilalți, au fost expuși stărilor emoționale negative ale adulților – frica, angoasele, nesiguranța – și chiar îmbolnăvirii celor dragi. Mai mult, copiii au fost nevoiți să facă un efort greu şi pentru un adult, să își depășească temerile și incertitudinile și să facă față școlii online, pentru care nu aveau exercițiu. Anxietatea pe care au dezvoltat-o nu e simplă reacție, ea se poate transforma în traumă, dacă nu primește consiliere terapeutică adecvată”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Pentru preadolescenți respectarea regulilor de izolare pare să fi generat cele mai mari dificultăți, printre diagnostice numărându-se anxietatea și tulburările de control al impulsurilor.

“Nevoia rapidă de adaptare la școala online, imposibilitatea menținerii interacțiunilor directe, dereglarea rutinelor cotidiene au produs disconfort emoțional greu de gestionat. Părinții, la rândul lor, s-au simțit epuizați psihic și emoțional, nemaigăsind soluții adecvate pentru a oferi suport copiilor. În cazul adolescenților, peste jumătate dintre cazurile înregistrate de centrele de consiliere ale Salvați Copiii reprezintă cazuri de anxietate. Îngrijorător este și faptul că la această grupă de vârstă s-au înregistrat și cinci tentative de suicid. Absența interacțiunilor directe cu grupul de prieteni, timpul crescut petrecut în fața ecranelor, avalanșa de emoții şi intensitatea trăirii acestora au afectat capacitatea de autoreglare emoțională în rândul adolescenților. De asemenea, se remarcă o scădere a interesului pentru activitățile școlare”, arată aceeași sursă.

Ancheta a vizat datele din cazuistica centrelor de consiliere ale Organizației Salvați Copiii, având ca grupuri țintă copii și părinți beneficiari ai serviciilor de consiliere ale Salvați Copiii România.

Sursă foto: ziarulromanesc.sp

Copiii, cei mai afectați de contextul pandemic

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top