Politic

Gabriel Biriș: De ce trebuie depuse de contribuabil sute de mii de hârtii degeaba?

Agitație mare cu declarația D600, ce trebuie depusă de toți contribuabilii care obțin venituri din activități independente (pentru CAS) sau din activități independente, asocieri, chirii, venituri din investiții, alte venituri (pentru CASS) de cel puțin 12 salarii minime pe an până nu mai târziu 31 ianuarie, scrie pe contrul său de Facebook Gabriel Biriș, fost secretat de stat în Ministrul de Finanțe, scrie Capital.

Redăm în continuare postarea integrală a lui Gabriel Biriş despre Declaraţia 600 şi Declaraţia 220:

”O primă observaţie: D 600 există de ceva ani, dar se depunea doar pentru CAS, nu şi pentru CASS. Ceea ce înseamnă că anul acesta va fi depusă de muuult mai mulţi oameni. Persoanele care obţin venituri din act ind dar au case proprii de pensii (avocaţi, de ex) cei care obţin venituri din chirii, dobânzi, dividende, alte venituri vor trebui să o depună (pentru CASS, chiar dacă nu datorează CAS).

La ce foloseşte D600?

 În baza acestei declaraţii, ANAF va emite o decizie pentru plăţile datorate de contribuabil în timpul anului la CAS şi CASS, şi anume:

-25% din venitul ales (în 1900 lei/lună, max oricât) la CAS;

-10% din salariul minim (1900 lei/lună).

Plăţile se fac trimestrial.

 Tot până pe 31 ianuarie trebuie depusă însă şi D220 privind venitul estimat din activităţi independente pentru anul 2018. Că urmare, ANAF emite o (altă) decizie pentru plăţi anticipate la impozitul pe venit…

Stau şi mă întreb: de ce dracu nu putem depune una singură???

De ce trebuie depuse de contribuabil sute de mii de hârtii degeaba? De ce trebuie emise alte sute de mii de hârtii de ANAF degeaba???1.

ps1. Funcţionarii de la ANAF nu ştiu dacă avocaţii trebuie să depună D600 (noi avem casa de pensii separată). Până acum decizia emisă în baza D220 (venitul estimat e bază şi pentru CASS) includea atât plăţile anticipate pentru impozit cât şi pentru CASS. Ne zic să aşteptăm să se clarifice ei… Părerea mea e că trebuie depusă (deşi absolut degeaba!), D600 incluzând acum la III.1 “Date privind încadrarea veniturilor din activităţi independente, …”.

ps2. Eu tot nu înţeleg Cooperativa asta a muncii în zadar… De ce naiba nu transformă declaraţiile astea de venit în declaraţii de impunere, să includă în formular şi impozitele/contribuţiile + termene de plată. Chiar aşa greu o fi să facă un XML şi să nu mai emită degeaba 2 milioane de hârtii pe an???”

Sursa Photo

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top