Cultural

Festivalul japonez Taiju Matsuri revine!

Festivalul japonez Taiju Matsuri este un eveniment unic, care îi aduce pe oaspeţi în armonia, diversitatea, misticismul şi inegalabila frumuseţe a culturii nipone.

Colegiului Naţional “Ion Creangă” își va deschide porțile în acest weekend, 9-10 aprilie 2016, între orele 11:00-17:00 și va susține ediția aniversară a festivalului japonez Taiju Matsuri. Intrarea este gratuită.

Festivalul își încântă în fiecare an invitații care îi trec pragul cu un spectacol tematic și workshop-uri specifice.

Festivalul pune la dispoziţia publicului felurite activităţi şi experienţe, urmând tema anului acesta – Godai. Godai semnifică cele cinci elemente ale culturii japoneze: apa, vântul, focul, pământul şi vidul.

Apă – Caligrafie

Cursivitatea apei este atribuită workshop-ului de caligrafie (în limba japoneză : 書道 – Shodō). În cadrul acestuia, participanții au oportunitatea de a învăţa scrierea japoneză şi de a-și caligrafia  numele sau cuvântul preferat cu tuş şi pensule tradiţionale, sub îndrumarea staff-ului.

Vânt – Origami

Vântul este inspiraţia pentru workshop-ul de origami (în limba japoneză : 折り紙 – Origami). Aici antica artă a împăturirii hârtiei vă este prezentată într-o multitudine de forme și culori, de la cele tradiționale la cele mai moderne, având posibilitatea de a o învăţa şi exersa.

Foc – Maid Café

Focul este corespondentul pentru Maid Café (în limba japoneză: メイド喫茶 – Meidokissa). Cafeneaua surprinde aspectul contemporan şi colorat al culturii pop din Japonia modernă și extravagantă. Aici oaspeții sunt invitați să guste brioşe, prăjituri, tort şi multe alte dulciuri specifice japoneze, preparate exclusiv de elevii secțiilor de japoneză din cadrul Colegiului Naţional “Ion Creangă”.

Pământ – Maid Tradițional

Ospitalitatea pământului determină tematica Maid-ului Tradiţional. Acesta este asemănat cu o adevărată grădina Zen. O oază de relaxare, în care staff-ul este îmbrăcat în haine tradiționale japoneze (în limba japoneză: 着物 – Kimono) şi care respectă manierele japoneze și ceremoniile străvechi ale ceaiului. Aici se poate consuma ceai, taiyaki, dorayaki şi alte dulciuri specific japoneze.

Vid – Casa Groazei

Vidul este cel mai abstract element dintre cele cinci regăsite în cultura japoneză, iar abordarea pe care am ales-o noi este de a-l dezvolta într-o casă a groazei (în limba japonez: お化け屋敷 – Obake Yashiki). Pe scara profesorilor din Colegiul Naţional “Ion Creangă” (aleasă fără subînţeles de organizatori), care se întinde pe trei etaje, vor prinde viață toate poveștile horror nippone.

Alte workshop-uri găzduite de Colegiul Naţional “Ion Creangă” sunt:

  • Jocuri video
  • Chibi (caricaturi japoneze)
  • Anime (animații japoneze)
  • Karaoke
  • Kimono

De asemenea, vor avea loc reprezentaţii de jujitsu, de ceremonia ceaiului și o tombolă cu premii și surprize.

Festivalul japonez Taiju Matsuri este realizat în totalitate de elevii secțiilor de japoneză din Colegiul Naţional “Ion Creangă”, de la decoraţiuni şi dansuri până la mâncarea pregătită.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top