”Bun îi vinul ghiurghiuliu„ spunea o veche melodie Românească și bine mai spunea. Așa se face că, în topul realizat de Gault&Millau în cadrul unui ghid dedicat vinurilor româneşti, producători locali au obținut la 22 de vinuri româneşti un scor de +90 de puncte.
Și cum să nu ne mândrim cu asemenea performanțe? Un lucru-i sigur, românului îi place să se veselească de secole și, iată, cum a reușit să cucerească Europa cu cele mai de soi licori.
V-am trezit interesul, nu? Ei bine, asta nu este tot! În articolul de astăzi o să vă prezint 5 crame de poveste de la noi din România.
Sursa foto:booking.ro
5.CRAMA LA SALINA
Povestea „Crama La Salina” s-a născut pornind de la pasiunea a doi iubitori de vinuri nobile care au refăcut arealul viticol de pe dealurile Durgău, dezvoltând ulterior un amplu proiect. Terasele și pantele domeniului au fost transformate într-o vie roditoare, folosind tehnologie de exploatare de ultimă generație, și primind indicația geografică “Dealurile Transilvaniei”.
Plantația și crama sunt amplasate în apropiere de Salina Turda, într-o zonă cu tradiție seculară în viticultură, încă din vremea Imperiului Roman, care își avea aici unul dintre cele mai dezvoltate centre ale administrației din Dacia.
Soiurile cultivate aici sunt: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Riesling de Rin, Fetească neagră, Neuburger.
Turiștii sunt invitați să descopere și pensiunea restaurantului, 13 camere moderne, cu 40 de locuri de cazare. Potrivit Booking prețul unei camere cu pat dublu pentru o noapte, cu mic dejun inclus este de 251 de lei.
Sursa foto:rasova.ro
4.CRAMA RASOVA
Un areal ideal scăldat în soarele dobrogean creează o experiență nouă pentru toți cei curioși să viziteze Crama Rasova.
Aici soarele joacă un rol esențial pentru calitatea strugurilor și a vinului și reprezintă unul dintre simbolurile puternice ale cramei. Potențialul uriaș al terroir-ului este dat de amplasarea în vecinătatea Dunării, fiind influențat de o sumă de factori favorabili dezvoltării unei podgorii de calitate.
Vizitatorii pot urmări cursul Dunării de pe terasele însorite ale cramei, care descriu un peisaj fermecător și care completează armonios „drumul vinului”.
Principalele soiuri de struguri cultivate la Rasova, cu grijă și pasiune pentru calitate, sunt: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Cabernet, Syrah și Pinot Noir.
Un traseu turistic la cramă pentru cei interesați de procesul de creație al vinului și care, se termină cu degustarea a trei vinuri tinere asociate cu brânzturi românești și fructe care mai de care ajunge la numai 60 de lei de persoană. Turul dureaza aproximativ 30 de minute iar grupurile se pot forma de la 4 până la 20 de persoane.
Sursa foto:closdescolombes.ro
3.CRAMA CLOS DES COLOMBES
Povestea Wineful a început în mai 2016, când Elena, sommelier și mare pasionat de vin, a pornit o comunitate prin care să poată transmite dragostea de vin și către ceilalți, un loc cu acces la informații ușor de înțeles despre vin și la evenimente nescorțoase de degustare.
Povestea continuă în noiembrie 2016, când blogului i se alătură și un magazin online în care se găsesc cutii cadou cu vin și ghiduri cu informații despre ele. În scurt timp, Wineful reușește să se facă cunoscut ca unul din locurile în care găsești un vin bun și un cadou original.
În octombrie 2017, proiectului i se alătură V7 Capital – oameni la fel de pasionați de vin și cu aceeași misiune ca a Elenei – cu o investiție și idei noi de dezvoltare ce duc la implementarea de servicii unice pe piața din România și un look nou care să transmită cât mai bine energia Wineful.
Crama se află în Comuna 23 August, Oras Olimp, județul Constanța, poate fi vizitată de la mijlocul lui martie, în general. Din păcate, în această perioadă ușile le sunt închise din cauza pandemiei. În mod normal prețurile pornesc de la aproximativ 700 de lei per weekend pentru două persoane cu mic dejun inclus.
Sursa foto:avincis.ro
2.CRAMA AVINCIS
Domeniul Vila Dobrușa este un proiect cu trei dimensiuni. Mai întâi, la baza lui stă dorința de recuperare a memoriei familiei.În continuarea acestei tradiții de familie, dar și a tradiției mult mai bogate și mai vechi a podgoriei Drăgășani, proiectul nostru are în centrul său dimensiunea viticolă și oenologică.Ambiția de a pune în valoare soiurile autohtone în dialog cu soiurile internaționale are un suport propice în terroir-ul calcaros și argilos de pe dealul Dobrușa. Vinurile AVINCIS îmbină esențele acestui teroir și lumina răsăriturilor, amiezelor și a apusurilor.
A treia dimensiune e dată de viziunea arhitecturală și peisagistică pe care Alexandru Beldiman a pus-o în operă. Jocul subtil al formelor spațiale, complementaritatea dintre stilul neobrâncovenesc al conacului și înfățișarea cramei, alternanța mereu surprinzătoare dintre piatră, lemn, sticlă și metal, consonanța întregii compoziții cu ritmurile cosmice ale locului, de la apusul și răsăritul soarelui până la evoluția fazelor lunii sub geometria stelelor fixe, toate acestea sunt expresia dimensiunii metafizice a proiectului și îi dau un potențial cultural care este valorificat în prezent și va fi și mai mult împlinit în viitor.
Avincis stă bine la capitolul cazare: are 10 camere duble și 3 apartamente, plasate chiar deasupra cramei. Toate spațiile de cazare au nume de soiuri de struguri sau vinuri produse de Avincis. Noi ne-am luat un pachet de weekend care a inclus 1 noapte de cazare într-una dintre camerele duble cu vedere spre vie, toate mesele, turul domeniului și al cramei, și degustare pentru 5 vinuri la alegere. Întreg pachetul pentru 2 persoane a costat 750 de lei, potrivit amusebouche.ro .
Sursa foto:planiada.ro
1.CASTELUL BETHLEN – HALLER
Tipic renascentist, cu forma sa rectangulară și cele patru turnuri circulare în colțuri, castelul din Cetatea de Baltă, cunoscut şi sub numele de Castelul Bethlen-Haller, a fost ridicat între anii 1615-1624 de către Miklos Bethlen, Cancelarul Transilvaniei.
Castelul a trecut prin numeroase transformări de-a lungul timpului, construcția actualei clădiri a fost finalizată în anul 1624, iar între anii 1769-1773, acesta a fost reamenajat în stil baroc.
După anul 1989, castelul a fost revendicat și retrocedat familiei Haller, de la care a fost cumpărat de familia Necşulescu. Printr-un amplu proces de restaurare, prin care s-a urmărit îndepărtarea intervențiilor anterioare și evidențierea arhitecturii și simplității originale a spațiilor, familia Necșulescu a readus castelul la lumină, transformându-l totodată într-un simbol de preț al Jidvei.
DRAGONUL CU CAP DE FEMEIE – se regăsește pe eticheta vinurilor din gama Tezaur, respectiv Tezaur Muscat Ottonel & Fetească Regală 2019 șiTezaur Sauvignon Blanc & Fetească Regală 2019
O cameră dublă sau twin la castel pentru doi adulți cu un pat dublu și mic dejun inclus poate ajunge la 300 de lei pe noapte în această perioadă, conform booking.com.
