Diverse

Dreptul la viață. O șansă pentru Dragoș.

Din dorința de a-l ajuta pe Dragoș să treacă peste o nouă intervenție chirurgicală m-am gândit să-i fac cunoscută povestea. Poate, împreună reușim să îl ajutăm. Eu îl cunosc pe Dragoș de mai bine de 5 ani și pot spune că niciodată nu mi-a dat de gândit în ceea ce privește problema lui la inimă. Este omul care se pricepe la mai toate lucrurile, un om foarte muncitor care mereu sare în ajutorul celorlalți, te face să râzi și să te simți bine în compania lui și nu în ultimul rând, de un an este și cel mai împlinit tătic.

Din păcate la începutul anului starea lui de sănătate a început să se agraveze, dar din cauza situației pandemice a reușit să facă un control abia în luna octombrie. Pentru moment, tratamentul recomandat îi poate amâna noua intervenție chirurgicală aproximativ un an. Totul depinde de reacția corpului la medicamentație. Între timp are nevoie să strângă suma de 30.000 euro pentru a se opera într-un spital privat. Este vorba de același spital care l-a operat în 2017, atunci când medicii de la spitalul de stat nu-i mai dădeau nicio șansă.

Acum o să îl las pe Dragoș să ne povestească mai multe.

  • Spune-ne puțin despre tine.

Bună! Numele meu este Simică Nicolae Dragoș. Am 34 de ani. M-am născut într-un sat de lângă orașul Pucioasa, dar locuiesc în București. Am fost crescut de bunicii din partea mamei și pot spune că am avut o copilărie și cu bune și cu rele. Am venit în București pentru facultate.  Momentan am o familie formată aici, din care fac parte soția, fetița și un cățel. Pentru moment eu zic că sunt un om împlinit.

  • Poți să detaliezi problemele de sănătate cu care te confrunți?

M-am născut cu o malformație la inimă. La vârstă de 1 an și 8 luni am avut prima intervenție chirurgicală care a fost, de fapt, o operație ajutătoare pentru că eram prea mic pentru o operație pe cord deschis. La 7 ani și jumătate am avut o corecție totală în care s-a reparat ce s-a făcut în prima operație. Din cauza stilului de viață foarte activ, în 2010 problema la inimă a reapărut pentru ca  am încercat să îmi câștig banii de mic și am plecat la muncă pe șantier ca muncitor necalificat. Atunci nu am avut bani de o proteză sau o valvă metalică, așa cum mi s-a explicat în perioada respectivă. S-a corectat ce era de corectat de la operația anterioară și mi s-au pus niște ”petice” peste valvele pe care le aveam. Operația a decurs bine, dar în 2017 a trebuit să se pună valva metalică. Din cauza efortului depus a fostnevoie de o valvă tricuspidă suplimentară.

Operațiile au fost reușite la vremea aceea, însă pentru că inima a fost tăiată de multe ori, s-a constatat că anumite cicatrici de pe inimă influențează negativ fluxul electromagnetic al inimii. Impulsurile date de organele anexe ale inimii nu mai distribuie șocul electric pe toată suprafața inimii, mai degrabă se orientează pe cicatrici. Această acțiune duce la fibrilație, aritmie si tahicardie necontrolată. Pulsul este foarte mare, iar inima nu pompează suficient sânge. Pulsul mărit a afectat foarte mult atriul și ventriculul stâng. În momentul de față este necesară o intervenție pentru a înlocui valva tricuspidă, o ablație de atriu stâng pentru a cauteriza cicatricile din atriu și montarea unui stimulator cardiac pentru a preântâmpina eventuale probleme care pot apărea în timpul intervenției.

  • Din câte te cunosc ești o persoană optimistă și care iubește viața. De unde forța asta?

Forța este venită din optimismul persoanelor din jurul meu. Îmi place să fiu un om foarte deschis. Îmi place să ajut și să fiu în centrul atenției. Optimismul acesta este câștigat, poate, și prin faptul că am avut o copilărie grea. Cred că dificultățile vieții au contribuit și ele. Pur și simplu, când simți că unele persoane chiar au încredere în tine și te susțin în tot ceea ce faci, nu contează că faci bine sau greșit. Important este ca ele să fie alături de tine pentru a putea trece peste orice obstacol. Cred că ăsta este cel mai bun mod de a merge mai departe oricât de grea ar fi piedica care iți este pusă în viață.

  • Ai mai trecut prin 4 intervenții chirurgicale până în prezent. Ai avut oameni care ți-au fost alături. Ai așteptări în acest sens și cu această nouă experiență?

Despre primele două intervenții nu pot  spune mare lucru pentru că eram copil și s-au ocupat bunicii. Ce pot să spun despre ultimele două intervenții este că am putut trece peste acestea, doar datorită persoanelor care mi-au fost alături. Din păcate sau din fericire, persoanele care au venit in ajutorul meu au fost persoane străine. Este vorba de persoane care nu au avut nimic de câștigat de pe urma ajutorului pe care mi l-au oferit. Pentru această intervenție chiar nu pot să mai cer nimănui să mă ajute. E foarte greu când persoanele străine, vecinii și prietenii ar face orice posibil ca tu să treci peste un hop în viață, dar familia nu. Mă doare foarte tare pentru că familia nu-mi este alături. Dacă frații și anumite rude de gradul unu nu îmi oferă sprijin. Cum să am pretenția ca un prieten sau o persoană străină să mă ajute?…

  • Ai încercat să apelezi la organizații non-profit pentru a primi suport pentru această nouă intervenție chirurgicală?

Da, am încercat. Am depus dosarul către 4 asociații non-profit, dar din păcate nu am primit niciun răspuns. Două asociații mi-au mai cerut câteva acte suplimentare, dar doar atât.

  • Crezi în oameni și în puterea lor de empatie?

Oamenii sunt persoane greu de catalogat. Da! Oamenii au un spirit de empatie foarte mare. Tocmai de aceea am încercat să facem și treaba aceasta. Prin ajutorul celor din jur poate reușesc să trec și peste această operație. Forța oamenilor este necontrolabilă. Oamenii pot face enorm de multe lucruri chiar dacă noi nu suntem conștienți de aceasta forță a empatiei. Oamenii sunt minunați și deosebiți fiecare în felul lui.

  • Cum crezi că ai putea fi ajutat în aceste momente?

În aceste momente cred că, în primul rând, ar fi nevoie de strângerea sumei necesare operației, dar să nu uitam că și vorba bună și sfaturile sunt bine venite. Nu neapărat partea financiară. Pur și simplu moral. Să vină să stea de vorbă, să încerce să empatizeze. Cred că ăsta e cel mai mare lucru, când vezi că un om chiar vrea să te ajute, să-ti asculte durerea.

Da, banii sunt cei mai importanți în situația dată, dar în același timp am nevoie și de un sfat, de o alinare, de un moment de descărcare, de a sta de vorbă cu cineva… Și dai pentru că simți.

Mulțumesc, Dragoș!

 

Cine vrea și poate să îl ajute pe Dragoș cu orice sumă cât de mică, poate dona în contul deschis la ING pe numele Simică Nicolae Dragoș:

Pentru lei:

RO33INGB0000999905649791

sau în contul de Revolut: RO35BREL0005511199830100 sau http://revolut.me/nicolahtg3

Pentru euro:

Revolut IBAN: LT90 3250 0114 6028 5191

BIC: REVOLT21

Sau ING Bank IBAN: RO34INGB0000999911962533

SWIFT: INGBROBU

BIC: INGB

 

sursă foto: Facebook

 

 

Dreptul la viață. O șansă pentru Dragoș.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top