Sport

Dinamoviştii au comemorat 15 ani de la dispariţia lui Cătălin Hîldan

Aseară, Dinamo şi Astra şi-au dat întâlnire în derby-ul etapei a-XVIII-a, câştigat de giurgiuveni cu 1-0, prin golul marcat de Teixeira. Echipa antrenată de Marius Șumudică rămâne lider la finalul turului.

agerpres-8031139-465x390

Pentru echipa din Ştefan Cel Mare, cel mai important aspect al meciului l-a reprezentat însă comemorarea a 15 ani de când Cătălin Hîldan joacă fotbal printre îngeri.

De un deceniu şi jumătate, pentru suflarea alb-rosie, octombrie a devenit negru. La fel s-a întâmplat şi aseară, când 20.000 de suporteri ai “câinilor” i-au adus, din nou, un omagiu celui supranumit “Unicul Căpitan”.

Înaintea partidei cu Astra, fanii au realizat o coregrafie impresionantă prin care şi-au dovedit încă o dată dragostea şi respectul pentru Hîldan.

O parte din membrii peluzei a înconjurat inelul 3 al stadionului cu torţe, în timp ce galeria a afişat următorul banner : “În numele căpitanului, Dinamo se luminează”.

În timpul partidei, cele două galerii, Peluza Cătălin Hîldan şi Peluza Sud s-au întrecut în afişarea mai multor steaguri cu chipul său, dar și diferite mesaje:

“Cu sufletele goale cântăm, trăim doar pentru tine căpitane!”

“Omul este trecător și trupul său în pulbere se schimbă, dar ce-a clădit în viață îl face nemuritor. Iar tu, copile, privește-te în oglindă. Căci și tu, dacă lupți, poți vedea un învingător!”

“De eşti acolo sus şi ne auzi cântând numele tău, să ştii că o vom face până când lângă tine vom veni!”

Cel mai emoţionant moment s-a petrecut în minutul 74, care a simbolizat clipa în care Cătălin Hîldan s-a prăbuşit pe teren. Întregul stadion s-a ridicat în picioare, aplaudându-l pe “căpitanul inimilor dinamoviste”.

Pe stadion au fost prezenţi fratele şi tatăl fostului jucător, care la pauza partidei le-au oferit tuturor fotbaliștilor de la grupele lui Dinamo câte o banderolă simbolică cu Hîldan.

colaj-dinamo

Un gest remarcabil l-au făcut aseară şi advesarii. Trupa din Giurgiu a intrat pe teren cu un banner pe care stătea scris “Odihneşte-te în pace, Căpitane!”.

Antrenorul Astrei, Marius Șumudică şi căpitanul Constantin Budescu au depus şi o coroană lângă peluza “câinilor”. Conform prosport, la conferinţa de presă, Șumudică a declarat că mereu se gândeşte la fostul căpitan dinamovist şi niciodată nu uita să-i aprindă o lumânare:

“Când mă duc la biserică, printre cele şapte lumânări pe care le aprind, una este pentru Cătălin. Vă dau cuvântul meu de onoare, sunt un om credincios”.

Cătălin Hîldan s-a stins din viaţa pe 5 octombrie 2000, când a căzut pe teren în timpul unui meci amical cu Olteniţa. Insuficiență cardiacă produsă de virusul hepatic C ar fi fost cauza, asta după ce în urmă cu o săptămână la controlul medical fusese declarat clinic sănătos.

“Buldogul”, aşa cum era poreclit şi-a dedicat întreaga carieră echipei din Şoseaua Ştefan Cel Mare, cu o mică pauză când a jucat pentru Chindia Târgovişte.

A îmbrăcat de 138 tricoul alb-roșu şi a marcat de şase ori. La Naţională a fost convocat de opt ori, unde a înscris şi un gol.

În memoria lui, tricoul cu numărul 11 s-a retras din uz, una din peluze îi poartă numele, iar în fața stadionului, fanii i-au ridicat o statuie.

Cătălin Hîldan va rămâne pe veci în sufletele dinamoviştilor, cât şi a tuturor celor care l-au cunoscut. Dăruinţa, pasiunea, dragostea cu care juca fotbal şi îşi exprima emoţia pe teren sunt calităţi care astăzi se regăsesc cu greu la alți fotbaliști.

Într-o ediţie specială prosport, foştii colegi îşi reamintesc cu plăcere de cel care va rămâne pe veci “Unicul Căpitan”.

“A fost unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. Am atât de multe amintiri cu el, chiar acum am în cap momentele când am câştigat finala Cupei, cu Craiova. Jucam în zece oameni şi a fost cea mai mare bucurie din cariera lui de jucător”, rememorează Marius Niculae.

“Am jucat cu el la naţionalele de tineret. Am stat şi cu el în cameră. Era mult mult prea serios, un tip extrem de muncitor. Am un mare regret legat de ce s-a întâmplat atunci, dar în urma acestui episod respect clubul Dinamo pentru felul în care an de an îşi amintesc de căpitanul lor”, a spus Daniel Pancu.

“Când am debutat eu la Dinamo el era copil de mingi. Am jucat aproape doi ani cu el în centru, la mijloc. A dispărut mult prea devreme şi asta este păcat. Oameni ca el dedicaţi, adevăraţi dinamovişti, cu un caracter extraordinar, nu se mai găsesc în prezent”, a adăugat Ionuţ Lupescu.

Foto: digisport.ro, agerpres.ro, prosport.ro

 

 

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top