Economic

Care este țara în care salariile sunt făcute publice

Mulţi oameni preferă să îşi ţină salariile confidenţiale. În această țară nu există astfel de secrete, oricine poate afla cât câştigă celălalt şi rareori acest lucru cauzează probleme, potrivit BBC.

În trecut, salariile din Norvegia erau publicate într-o carte. O listă cu veniturile, activele sau taxele plătite se găsea pe un raft într-o biblioteca publică. În ziua de azi, informaţia se găseşte online, la câteva clickuri distanţă. Această schimbare s-a produs în 2001 şi a avut impact imediat.

“A devenit o distracţie pentru mulţi”, a spus Tom Staavi, un fost editor al cotidianului VG. “La un moment dat puteai afla cât câştigă prietenii tăi de pe Facebook doar logându-te. Era ridicol”, a adăugat el.

Transparenţa este foarte importantă, mai ales că norvegienii plătesc un impozit pe venit mai ridicat, 40,2% faţă de 33,3% cât plătesc cei din Marea Britanie, de exemplu, în timp ce media pe UE este 30,1%.

 “Când plăteşti atât de mult, trebuie să ştii că toţi ceilalţi o fac şi că banii merg către ceva rezonabil”, a precizat Staavi. “Trebuie să avem încredere atât în sistemul fiscal, cât şi în sistemul de securitate socială”, a punctat el.

 Iar acest principiu a depăşit problemele care pot fi cauzate de invidie. De fapt, la cele mai multe locuri de muncă oamenii ştiu cât câştiga colegii lor chiar fără să fie nevoie să se intereseze. Salariile din multe domenii sunt stabilite prin acorduri colective, iar diferenţele de salarizare sunt puţine.

În ultimii ani au intervenit nişte schimbări, iar acum pentru a accesă site-ul web respectiv trebuie să foloseşti numărul naţional de identificare.

Sursa Photo

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top