Diverse

Stelele neutronice

Atunci când obiecte masive (precum stelele neutronice sau găurile negre) se ciocnesc, produc unde gravitaționale. Pe lângă acestea, o cantitate imensă de aur și metale prețioase se răspândesc împrejur.

Stelele neutronice sunt cele mai periculoase obiecte din spațiul cosmic, ne transmit cercetătorii. Acestea au o formă sferică datorită echilibrului de căldură creată de forțele nucleare și atracția gravitațională.

La sfârșitul vieții, stratele superioare ale stelelor neutronice intră în colaps, producând o explozie: o supernovă. În acest timp, miezul stelei se află sub puternice presiuni care duc la fuzionarea protonilor și electronilor rezultând neutroni și neutrini. Dat fiind faptul că masa de neutroni este de 90%, steaua nu mai poate continua mai departe.

Undele gravitaționale sunt asemănătoare cu cele produse de un obiect greu ce cade pe o suprafață. Se produce un sunet ce poate fi detectat prin instrumente specializate.

Evenimentul este denumit și kilonova. Astronomii au asistat la o kilonova pentru prima dată în anul 2017. Evenimentul a  avut loc la 140 de ani lumină de Pământ.

Kilonovele generează toate elementele pentru a face planete stâncoase, pregătite de îndată pentru a susține organisme vii.

Sursă Foto: Wired UK

Stelele neutronice

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top