Atunci când obiecte masive (precum stelele neutronice sau găurile negre) se ciocnesc, produc unde gravitaționale. Pe lângă acestea, o cantitate imensă de aur și metale prețioase se răspândesc împrejur.
Stelele neutronice sunt cele mai periculoase obiecte din spațiul cosmic, ne transmit cercetătorii. Acestea au o formă sferică datorită echilibrului de căldură creată de forțele nucleare și atracția gravitațională.
La sfârșitul vieții, stratele superioare ale stelelor neutronice intră în colaps, producând o explozie: o supernovă. În acest timp, miezul stelei se află sub puternice presiuni care duc la fuzionarea protonilor și electronilor rezultând neutroni și neutrini. Dat fiind faptul că masa de neutroni este de 90%, steaua nu mai poate continua mai departe.
Undele gravitaționale sunt asemănătoare cu cele produse de un obiect greu ce cade pe o suprafață. Se produce un sunet ce poate fi detectat prin instrumente specializate.
Evenimentul este denumit și kilonova. Astronomii au asistat la o kilonova pentru prima dată în anul 2017. Evenimentul a avut loc la 140 de ani lumină de Pământ.
Kilonovele generează toate elementele pentru a face planete stâncoase, pregătite de îndată pentru a susține organisme vii.
Sursă Foto: Wired UK
