Featured

Ce faci când ajungi în Alba Iulia?

Orașul Alba Iulia se mândrește cu o tradiție urbană de aproape 2000 de ani, de pe vremea când românii i-au descoperit potențialul. A avut zile de aur în vremurile medievale și este simbolul unificării în timpurile moderne. În zilele noastre, în acest oraș se află cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Iulia.
Povestea a început într-un ținut îndepărtat al bătrânei Europe, cu un oraș care a îmbrăcat în mai multe rânduri „haina“ rebelului și a purtat-o cu demnitate. Aici au avut loc mai multe uniri politice și religioase, de aici și numele de Orașul Unirii. În zilele noastre, Alba Iulia împărtășește turiștilor săi povești pline de istorie și cultură.


Ce merită vizitat în Alba Iulia, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României? Ei bine, Hyperflash a pregătit mai multe dintre cele mai interesante atracții turistice pe care nu trebuie să le ratezi.

Traseul turistic „Porțile Cetății“

Străbate Cetatea de la răsărit la apus și mergi prin cele șase porți ale fortificației. Prin dreptul Sălii Unirii, Muzeului Național al Unirii, Palatului Principilor Transilvaniei și prin dreptul celor două catedrale, Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Încoronării. Este un prilej numai bun pentru a descifra stilul arhitectural și decorul sculptural.
Acces și program Traseul „Porțile Cetății“: liber, non-stop.

catedrala incoronarii

Catedrala Reîntregirii Neamului (Catedrala Încoronării)

În imediata apropiere, tronează, cu propria-i eleganță, Catedrala în care s-au încoronat Ferdinand și Maria, ca suverani ai României Mari, în 15 octombrie 1922. Încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria va rămâne pentru totdeauna în inima albaiulienilor care, pe lângă mândria de a găzdui un asemenea eveniment, s-au ales cu unul dintre cele mai deosebite și cunoscute lăcașe de cult din țară și anume Catedrala Reîntregirii.
Construcția acesteia a început în două zile de Paști, la sfârșitul lunii martie, a anului 1921, iar pentru sfârșitul anului era ridicată chiar și clopotnița. Familia Regală și membrii Guvernului au vizitat șantierul, fiind interesați de construcția cât mai rapidă a catedralei. Tot pentru acest moment, s-a făcut drumul care leagă gara de Cetate, pentru accesul mai ușor la coloane oficiale. De asemenea, a fost dărâmată o parte din Bastionul Mihail și o parte a fortificației pentru a crea panorama vestică a cetății. Orașul a fost, astfel, înfrumusețat.

Sursa foto: cdn.alba24.ro
Program Catedrala Încoronării:
6.30–20.00 (în zilele de peste săptămână);
7.30–20.00 (în duminici și sărbători);
Accesul este liber.

catedrala romano-catolica

Catedrala Romano – Catolică

Purtând hramul „Sfântul Mihail”, catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia este printre cel mai vizitate obiective turistice din oraș. Este, de altfel, și vestigiul sacral medieval cel mai bine păstrat din Europa Centrală. În incinta catedralei sunt monumentele funerare ale lui Iancu de Hunedoara și ale fiului său, Ladislau de Hunedoara, precum și sarcofagele familiei Zapolya (Izabella și Ioan Sigismund, primul Principe al Transilvaniei).
Catedrala a fost ridicată, spun istoricii, pe locul unei biserici mai vechi. Săpăturile arheologice au scos la iveală ruinele unei bazilici trinavale construite în secolul al XI-lea. Astăzi se mai păstrează doar o fâșie din pardoseala ei.
Deși datează din secolul al XII-lea, clădirii de atunci i s-au adăugat altele. De-a lungul timpului, cele două capele de pe latura de nord (Lazo și Sf. Ana) au apărut în perioada Renașterii, iar sacristia a fost construită în secolul al XVIII-lea. Astăzi, Lazo este vizitat de foarte mulți turiști străini, în special de cei veniți din Ungaria. Turnul de pe latura sudică a catedralei de astăzi are o înălțime de 62 de metri și se află în topul celor mai înalte clădiri din Alba Iulia.
Program: Luni – Duminică 08:00 – 18:00

Traseul celor trei fortificații

Cine spune că nu poți să călătorești într-o singură zi prin istoria a două milenii din trei epoci diferite și printre vestigiile a trei fortificații construite succesiv pe aceeași locație? Traseul celor Trei Fortificații din Alba Iulia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania. Dacă ajungeti în oraș și alegeți acest traseu, veți avea posibilitatea să vizită dintr-un foc trei vestigii memorabile și anume: Castrul Roman (106 d.Ch.), Cetatea Medievală (sec. XVI-XVII) și fortificația de tip Vauban Cetatea Alba Carolina (sec. XVIII). Aici veți asista, cu această ocazie, și ceremonia schimbului de Gardă.
Poarta Monetăriei Principatului Transilvaniei
Parcursul începe de la Poarta Monetăriei Principatului Transilvaniei, construită pe locul unde, odinioară, existau o biserică și o mânăstire (1294). Ambele sunt închinate Sfântului Duh și aparțin călugărițelor benedictine. După desființarea lor, a fost instituită Monetăria Principatului (locul în care au început să se bată încă din secolul XVII) și mai târziu, Monetăria Imperială, care a funcționat aproape 180 de ani.
Pe partea dreaptă, se află Poarta de Sud a Castrului Roman (sau Poarta Principalis Dextra, cum se mai numea) cu o parte din zidul fortificației romane (106 d.Ch). Ideea construirii acestui castru a fost legată de cantonarea în această zonă a Legiunii a XIII-a Gemina, care trebuia să păstreze ținutul aurifer și drumul de transport al aurului către Roma. Fiind construit pe o suprafață de aproximativ 37ha, castrul avea câte o poartă pe fiecare latură. Poarta de Sud este singura care mai poate fi admirată în prezentTabăra Militară
La următorul obiectiv al traseului, veți fi întâmpinat de hangițe și hangii îmbrăcați în costume de epocă. Asta pentru că tabăra este amenajată ca o zonă de agrement. Aici puteți să vă relaxați în timp ce sorbiți vin dintr-o cană de lut cu sigiliu.
Urmează Platforma de artilerie, una dintre atracțiile acestui traseu. Aici veți vedea trei tunuri de epocă, încă funcționale. Dacă vă nimeriți prin preajma lor sâmbăta la ora 12:00, veți avea și ocazia să le vedeți executând o salvă de onor în cinstea drapelului municipiului Alba Iulia, arborat pe zidurile Cetății Alba Carolina. Tunurile au fost fabricate în atelierele cetății, amenajate în secolul XVI; arsenalul și cazarma de artilerie, abia în prima jumătate a secolului XVIII.


Aleea pavată duce apoi spre „Locul de belvedere”. De aici putem admira într-o panoramă a orașului, precum și vârful bisericii construite de Mihai Viteazul. Pe traseu veți întâlni, de asemenea, cavaleri îmbrăcați în haine de epocă.
Tunelul de acces către Platforma de Artilerie sau „tunelul de retragere” al Bastionului Sf. Eugeniu făcea legătura între platformele de artilerie și partea superioară a zidurilor fortificației.
Camera de Gardă a Cetății Medievale
Camera de Gardă a Cetății Medievale (actuală Sala Armelor) a fost reconstituită păstrându-se decorul acelor epoci. În 1715, după ce au început lucrările la Alba Carolina. Camera a funcționat ca brutărie, iar în cele două cuptoare se cocea pâinea pentru toți locuitorii cetății. Cuptoarele au funcționat până aproape de zilele noastre (începutul secolului XX).


În apropiere, se află Bastionul „Bethlem”, bastionul de sud-est la Cetății Medievale, realizat în timpul domniei principiale Gabriel Bethlem (1613-1629). Traseul celor Trei Fortificații se încheie cu Cetatea Alba Carolina, care rămâne cea mai impresionantă pentru turiști , pentru înglobează între zidurile ei și toate celelalte fortificații. Prima piatră de temelie a Cetății a fost pusă la 4 noiembrie 1715, de către generalul Steinville, comandantul trupelor imperiale austriece din Transilvania, împreună cu Ștefan Kornis, guvernatorul Transilvaniei, și Giovanni Visconti Morando, arhitectul italian care a proiectat fortificația .

Ridicarea fortăreței trebuia să aiba o dublă semnificație: să apare orașul și întregul Ardeal de invaziile turcești și să ofere lumii imaginea unui solid imperiu. Planurile au fost trimise la Viena, pentru a primi aprobarea Prințului Eugeniu de Savoia.


Fortificația de tip Vauban este cea mai reprezentativă din România și are o valoare arhitecturală deosebită. De altfel, centrul istoric al orașului Alba Iulia se află pe lista de așteptare a României pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO, potrivit viziteazăalbaiulia.ro.
TIMP ALOCAT: Parcurgerea traseului nu durează mai multe de două ore.
PROGRAM: În sezonul turistic, programul de vizitare este între 9:00 și 21:00.
TARIF: 10 lei/adult și 5 lei/copil

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top