Diverse

AFRICA: DESCOPERIRE ULUITOARE

Un specialist în arheologie din Africa a declarat miercuri, 12 mai a.c., că descoperirea mormântului unui copil dintr-o peșteră din Kenya oferă o nouă perspectivă asupra vieții emoționale a speciei Homo Sapiens”.

Homo Sapiens a apărut în Africa în urmă cu 300,000 de ani, specia răspândindu-se ulterior în toată lumea.

”Este un lucru semnificativ… pentru că este pentru prima dată când începem să ne facem o idee, la acest moment din timp, despre capacitățile cognitive și emoționale ale Homo sapiens”, a declarat Emmanuel Ndiema într-un interviu acordat Reuters.

Sursă foto: Agerpres.ro

Mormântul săpat la o adâncime mică are  o vechime de aproximativ 78.000 de ani. Rămășițele găsite  par a fi a unui copil în vârstă de 2 ani jumătate-3 ani. Sexul nu a putut fi identificat. Era așezat într-o poziție flexată, cu capul sprijinit pe o pernă, iar corpul așezat pe partea dreaptă și genunchii aduși spre piept.

Cercetătorii l-au numit ”Mtoto” care înseamnă copil în limba swahili.

”Copilul a fost îngropat într-un loc rezidențial, aproape de zona în care a trăit această comunitate, ceea ce demonstrează cât de intim sunt legate viața și moartea. Doar oamenii tratează morţii cu același respect, considerație şi chiar sensibilitate cu care îi tratează pe cei vii. Chiar și când murim, continuăm să fim cineva pentru grupul nostru”, a spus antropologul Maria Martinón-Torres.

Mai multe rămășițe ale câtorva specii de animale de pradă au fost găsite la fața locului, așadar pare ca Mtoto să fi făcut parte dintr-o cultură de vânători-culegători. De asemenea, în sit au fost găsite vârfuri de piatră, ce ar fi putut fi folosite ca vârfuri de sulițe dar și ca unelte de piatră pentru răzuire și producerea găurilor.

”Așadar, avem o imagine despre cum arăta viața în vremea vieții și a morții lui Mtoto’‘, a declarat arheologul Nicole Boivin.

Cercetătorii consideră că mormântul are o semnificație specială, potrivit Agerpres:

Este, cu siguranță, foarte interesant și poate fi o dovadă a suferinței sau tristeții deosebite față de o pierdere atât de timpurie a unei persoane iubite”, a adăugat María Martinón-Torres.

”A fost, probabil, o acțiune de grup, poate a membrilor familiei copilului. Toate aceste comportamente sunt, desigur, foarte asemănătoare cu cele observate în prezent la propria noastră specie, așa că putem rezona cu acest act, chiar dacă înmormântarea a avut loc în urmă cu 78.000 de ani”, a declarat arheologul Nicole Boivin, directoarea Institutului Max Planck pentru Ştiința Istoriei Umane din Germania, care se numără de asemenea printre autorii studiului.

surse foto: Agerpres.ro

AFRICA: DESCOPERIRE ULUITOARE

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top