Cum s-ar putea măsura disperarea acelor câțiva nefericiți care și-au găsit sfârșitul căzând de pe trenul de rulare al unui avion aflat în aer, la câteva momente după ce acesta s-a desprins de sol în urma manevrelor de decolare de pe aeroportul din Kabul, Afganistan? Ce urmează să se întâmple atât de înfricoșător în această țară, încât părăsirea ei în regim de urgență (recurgând chiar și la gesturi disperate), să fie pentru cea mai mare parte a populației autohtone și a rezidenților, obiectivul principal apărut realmente peste noapte?
Când (și dacă…), vom afla posibile răspunsuri la aceste întrebări, vom înțelege dimensiunea dezastrului umanitar pe care întreaga civiliație îl anticipează, odată cu debutul evenimentelor din zilele trecute, a căror derulare o putem urmări în programele de știri.
Obiectivul pe care forțele internaționale coagulate în jurul SUA l-au vizat odată cu începerea misiunilor militare în Afganistan în urmă cu două decenii a fost acela de a crea alături de noul guvern afgan instalat în urma înlăturării regimului taliban, posibilități reale de menținere a siguranței și securității locuitorilor, precum și păstrarea țării în limitele unui statut democratic, ca bază a dezvoltării și evoluției statului și a propriilor cetățeni, după astfel de principii. Păstrarea zonei cu caracter liber de acțiuni teroriste s-a înscris de asemeni ca țintă principală a expedițiilor forțelor în zonă.
Întreaga construcție la care s-a muncit cu mobilizarea întregii lumi, este pe cale să se prăbușească, devreme ce guvernul afgan a cedat, se pare foarte ușor, puterea pe care o obținuse în mod democratic, forțelor rebele talibane, acestea acaparând în mai puțin de două zile, cea mai mare parte a teritoriului și a administrațiilor locale. Pare o capitulare ”de catifea”, totul producându-se urmărind un curs aproape firesc. Sigur, aceasta este impresia celor care privesc de la distanța evenimentele în desfășurare, în fond lucrurile s-au petrecut într-o perioadă extinsă de timp, cu afectarea întregii societăți afgane. Presa internațională titrează despre cedarea pas cu pas în fața forțelor talibane, a armatei, a instituțiilor care asigurau siguranța cetățenilor, a celor care administrau politic și economic țara, a tuturor instituțiilor de la baza societății până la nivelul cel mai înalt din stat, însuși președintele țării Ashraf Ghani, părăsindu-și într-un mod descutabil poziția și țara.
Se vorbește despre o înfrângere a forțelor talibane asupra SUA, care a cheluit resurse materiale de neimaginat în războiul pe care l-a purtat vreme de 20 de ani pe teritoriul afgan, război care s-a soldat cu importante pierderi de vieți omenești, nu doar din rândul militarilor americani ci și din rândul aliaților acestora. Bugetul imens cu care s-a încercat implementarea principiilor democratice în Afganistan, sau cel cu care s-a realizat dotarea armatei afgane la un nivel foarte înalt, a fost alocat în zadar, evoluția evenimentelor din această țară fiind dovada incontestabilă a acestei ineficiente intervenții. Este posibil ca întrebarea: care a fost de fapt adevăratul motiv al acestui dramatic război?, să fie justificată luând în considerare premisele enunțate mai sus…
Evenimentele din Afganistan se derulează cu rapiditate iar odata cu modificarea regimului politic din această țară și viața cetățenilor afgani suferă schimbări dramatice. Democrația și condițiile de trai la care visau cei mai mulți par să fi fost șterse din rândul aspirațiilor acestora, devenind astfel ”amintiri” despre un posibil viitor la care accesul, inclusiv cel de natură onirică, a (re)devenit inaccesibil. Atentatul dramatic la condiția umană asupra nativilor acestei civilizații este de neimaginat. Societatea occidentală nu poate concepe un astfel de comportament asupra unor oameni, în special asupra fetelor și femeilor afgane, care își văd năruite astfel toate speranțele și eforturile orientate spre evoluția propriei poziții sociale, atât de fragilă și vulnerabilă în această țară.
Întreaga omenire își îndreaptă cu îngrijorare atenția asupra Afganistanului, încercând în primul rând să-și salveze nu doar reprezentanții trimiși în misiune, ci și civilii aflați în această parte a lumii din diferite alte motive. Speranțele că vor fi respectate drepturile cetățenilor, că vor fi asigurate atât siguranța și securitatea acestora în viitor, cât și evoluția statului afgan spre a recupera și consolida valori democratice sunt puse la îndoială de către toți cei care au acordat de-a lungul ultimelor două decenii sprijin uman, material și logistic, structurilor instaurate democratic la Kabul. Majoritatea guvernelor de pe întreg globul nu acordă nici un fel de credit noii administrații instaurate în Afganistan, cunoscută fiind orientarea acesteia spre acte de cruzime, radicalism religios, nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului, anihilarea oricăror principii democratice și în general orice teorie pe care se bazează evoluția civilizației occidentale. Toate acestea în ciuda declarațiilor care au apărut în mass-media, astfel, purtătorul de cuvânt al talibanilor declarând marți într-o conferință de presă că: ”nu vor exista răzbunări, deoarece nu poartă nimănui pică, important este că țara a fost eliberată”, conform STIRIPESURSE.RO.
”Emiratul Islamic (noua denumire a țării, n.r.), – după eliberarea naţiunii – nu se va răzbuna pe nimeni, nu purtăm pică nimănui. Ştim că au existat perioade grele şi crize, s-au făcut multe greşeli în avantajul ocupanţilor. Vrem să fim siguri că Afganistanul nu mai este un câmp de bătălie. Am iertat pe toată lumea, pe toţi cei care au luptat împotriva noastră. Nu mai vrem conflicte. De aceea, Emiratul Islamic nu mai are ostilităţi sau animozităţi cu cineva. Noi vrem să trăim paşnic şi nu vrem inamici interni sau externi”, a declarat Zabihullah Mujahid. Iar în ceea ce privește statutul femeilor în societate, acesta a spus: “Surorile noastre au aceleaşi drepturi, vor putea beneficia de ele. Pot activa în diferite sectoare în baza regulilor, în educaţie, sănătate şi alte sectoare. Vor lucra cu noi, umăr la umăr, iar comunitatea internaţională – dacă este îngrijorată – vrem să dăm asigurări că nu vor exista discriminări faţă de femei, dar evident trebuie respectate regulile”, citat de aceeași sursă.
Cu toate aceste asigurări venite din partea noii conduceri talibane a Afganistanului, majoritatea țărilor și-au exprimat rezerve privitoare la cele enumerate mai sus. În curând, teoriile despre nesiguranța care a cuprins întreaga țară central-asiatică se vor dovedi false sau adevărate, noua administrație a țării va contura și va aplica reguli de coordonare a vieții în societate. Deocamdată, țara este izolată din punct de vedere politic și economic iar deschiderea căilor de comunicare și nu numai, depinde exclusiv de noua guvernare de la Kabul.
Nu am auzit până la acest moment ipoteze optimiste privind evoluția lucrurilor în Afganistan, iar îngrijorarea maximă este exprimată vizând respectarea drepturilor și demnității umane asupra tuturor cetățenilor afgani. Vom asista în viitorul apropiat la poziționarea comunității internaționale care va urmări cu atenție drumul pe care noua orânduire de la Kabul va alege să-l parcurgă și va sancționa în măsura posibilităților orice derapaj constatat. Dacă noua conducere de la Kabul va solicita sprijin extern pentru a relansa țara pe drumul dezvoltării și a democrației în condiții de siguranță maximă pentru toți cetățenii, nu mă indoiesc că îl vor primi, astfel încât sacrificiul celor care au căzut în lupta cu nedreptatea să nu fi fost în zadar.
sursa foto: manager.ro