BREAKING-NEWS

Spre ”UNDE” ne îndreptăm?

Noi, lumea, ne aflăm într-un punct pe care ar fi prea puțin să-l identific drept critic. Suntem într-un moment la care dacă nu acționăm înspre corectarea lui și la revenirea noastră ca specie, în simțurile acelea primordiale, bazale, esențiale, vom avea de suferit distrugeri iremediabile. Și nu pe ici pe colo, ci pe toate planurile și în toate aspectele a ceea ce numim civilizație. 

Pornind de la ideea de civilizație aș sugera public aici, întregii lumi, să ne întoarcem privirea asupra câtorva dintre capitolele acesteia, regândind și rescriind concepte care au adus umanitatea în pragul frământărilor la care suntem martori. Istoria omenirii este dovada evidentă că pe parcursul evolutiv al acesteia s-au strecurat și erori care au rămas necorectate. Este imperios necesar ca etapa actuală  să devină startul unui episod de identificare și de conștientizare a dificultăților cu care ne confruntăm și să retrezim în noi spiritul de conservare a speciei pentru a reașeza viața întregii planete pe un ghidaj fără riscuri.

Nu este un fapt banal că planeta a luat foc, la propriu. Din pământ, din iarbă verde, din cer, de unde sau de neunde, s-au iscat incendii care cu greu pot fi stapânite. Au ars zeci de mii de hectare, altele sunt în continuare sub flăcările pârjolului de neoprit. Vegetația care s-a făcut scrum se va reface probabil într-o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, drumurile distruse vor fi reconstruite, casele vor fi reclădite după ce potopul sa va fi stins. Ogrăzile vor fi repopulate cu vite și orătănii, grădinile se vor fi cultivat cu alte verdețuri. Ce ne facem însă cu suferința celor care și-au pierdut agoniseala, în cazul unora de-o viață, al altora, de generații? Și nu doar agoniseala!… Au pierdut suflete apropiate, familii întregi au rămas fără cei dragi, mistuiți de foc sau în teribilele inundații din urmă cu mai puțin de o lună…  Întreaga planetă suferă în această vară, care s-ar fi dorit ca în fiecare an, anotimpul concediilor și a bunei dispoziții!

Sunt deja căteva săptămăni de când jurnalele televiziunilor, feed-urile site-urilor de știri sau oricare altă sursă de informații, au în program dezastrul pe care evoluția nefirească a climei lasă în urmă distrugeri greu de acceptat.

Și nu doar aceste modificari ale climei fac ravagii pe suprafața planetei.  Cantitatea de reziduuri menajere pe care o producem  zilnic și nu avem capacitatea suficientă de a o colecta, distruge, recicla sau transforma într-o masă biodegradabilă, ne sufocă străzile, cvartalele de locuințe, cartierele, orașele, râurile, plajele, peisajul în întregul său…  Industrializarea excesivă, superproducția de bunuri care nu își găsesc beneficiari, poluarea extremă provenită din arderea combustibililor folosiți în transportul auto, feroviar, aerian sau maritim, sunt doar câteva exemple de intervenții ale omului împotriva mediului înconjurător asupra căruia operăm necontrolat și desigur, intr-un mod distructiv considerabil. Ca și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, sănătatea întregului neam omenesc se confruntă cu un pericol major de mai bine de un an iar  încercările de a-i face față eșuează în momente care se dovedesc din ce în ce mai greu de controlat.

Zilele trecute, Organizația Națiunilor Unite a adoptat un raport cu privire la schimbările climatice care se dovedesc a se derula în ritm accelerat, ca urmare a acțiunilor umane haotice despre care aminteam mai sus. Considerat un semnal de alarma pe care ONU l-a activat în atenția noastră, a tuturor, ”Codul roșu pentru umanitate”  atrage atenția asupra posibilității de creștere a temperaturii globale cu +1,5 °C în următorii 10 ani, mai devreme decât s-a estimat anterior, iar îngrijorarea experților climatologi se îndreaptă spre fenomenele meteorologice extreme cu care am făcut deja cunoștință, și despre care se apreciază că vor fi din ce în ce mai dese iar efectele acestora, catastrofale.

Pare inexistentă doza minimă de optimist în raportul ONU. Nu există în rândurile acestuia nici o referire la stabilizarea climei într-un anumit punct confortabil, iar tehnologiile care ar putea ajuta la readucerea climei într-o fază anterioara nedeteriorată sunt încă în laboratoarele de cercetare.  Aspectele periculoase ale modificărilor climatice sunt prevăzute a se desfășura pe termen lung, fără posibilități de ameliorare dacă deciziile de a stopa sau cel puțin de a reduce acțiunile umane nocive planetei, nu se vor lua imediat.

Deteriorarea până la nivelul de catastrofă planetară se va produce treptat, lucru de nimeni dorit. Suntem  conștienți că evenimentele nu se vor produce brusc. Toate aceste efecte despre care avem cu toții cunoștința se vor instala în următorii ani și vor evolua în sensul invers dorințelor noastre de a ne păstra planeta sănătoasă. Suntem oare dispuși la sacrificii? Suntem oare dispuși să ne dedicăm acțiunile și să ne sacrificăm pentru a ne îndrepta către acest deziderat? Vom renunța la obiceiurile nocive pe care le-am dobândit de-a lungul timpului, și care iată, ne-au adus în acest punct mai mult decât critic?

Rămâne de văzut dacă în anii imediat următori se vor întreprinde acțiuni radicale care să reducă riscurile asupra cărora oamenii de știință de pe întreg mapamondul își apleacă nemijlocit interesul și ne vom îndrepta cu toții atenția spre virajul brusc pe care vom fi obligați să-l luăm dacă ne dorim viață lungă pe Terra, deocamdată singurul nostru domiciliu.

sursa foto: libertatea.ro

Spre ”UNDE” ne îndreptăm?

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top