Într-o societate care nu ne ajută mai deloc în dezvoltarea unui proces motivaţional îndeajuns de solid încât să ne ţinem fermi în faţa intemperiilor vieţii, singura direcţie în care să privim pentru a trece peste probleme pare să fie spre interiorul nostru.
Pentru a consolida ideea din josul textului propusă spre reflecţie, voi opina cu părerea unui nene foarte bun într-o industrie de nişă din ţara noastră, şi anume că „noi suntem animale ale căror creiere se dezvoltă extrauterin”. Cu alte cuvinte, mediul în care ne plasăm ne influenţează constant, oamenii de asemenea, pe tot parcursul vieţii.
Ştim cu toţii cum se prezintă mediul, cel citadin mai ales, încă bântuit de arhitectura pictată în griul epocii apuse. Dacă omul reacţionează plăcut la culorile vii, calde, nuanţe care creează optimism, ei bine culorile reci, cele care în contemporanitatea noastră se luptă spre deţinerea monopolului paletei citadine de culori, creează repulsie, stări de angoasă, spleen, senzaţii distructive pentru siguranţa afectivă a omului, implicit pentru încropirea unui proces motivaţional corect.
Oamenii de asemenea, influenţaţi la rândul lor direct la nivel subconştient de acest mediu citadin impropriu, devin incapabili să îţi acorde sprijinul necesar unei dezvoltări armonioase. Interdependenţa dintre noi face ca tu însuţi să devii deficitar în a-i susţine moral pe cei din jurul tău.
Ce e de făcut pentru ca moralul să fie ridicat, chiar dacă aproape nimeni şi nimic în jurul tău nu te ajută?
Evident, trebuie să căutăm acei factori motivaţionali aparte de mediul în care ne desfăşurăm rutina zilnică. Drept urmare, ideea propusă spre reflecţie este legată, surprinzător, de condiţiile meteorologice.
Un proverb popular spune că „după ploaie vine soare”. Evident, acesta se referă la abordarea unei probleme dintr-o perspectivă optimistă, aceea că, indiferent de gravitatea situaţiei cu care te confrunţi, aceasta va trece şi va fi bine. Zicala prezintă concret un proces motivaţional pentru a obţine rezultate pozitive.

ziuadecj.realitatea.net
Ştim însă că vremea poate afecta şi fizic starea de spirit a omului. Câţi dintre noi nu ne-am dorit să treacă vremea urâtă pentru a fi iarăşi soare? O zi ploioasă poate avea consecinţe accentuate din punct de vedere afectiv, mai ales în combinaţie cu un mediu citadin sărac în elemente pozitive pentru psihic. O zi cu soare în schimb este întotdeauna binevenită şi acţionează ca o gură de aer proaspăt pentru starea noastră mentală.
Proces motivaţional: Ştiaţi că indiferent de ziua din an, întotdeauna cerul este albastru şi soarele străluceşte?
Sunt convins că majoritatea am călătorit cu avionul. Odată trecut de altitudinea norilor, indiferent de vremea de la sol, la acea altitudine este vreme frumoasă şi cerul este albastru!
Norii sunt cei care dictează vremea pe Pâmănt. Aceştia sunt responsabili pentru vremea rea, cea care ne strică nouă stările de cele mai multe ori. În lipsa acestora, ziua este întotdeauna frumoasă, cerul albastru, iar soarele cel plin de viaţă străluceşte necontenit, o veritabilă descătuşare psihică!

www.opiniatimisoarei.ro-
Această idee de proces motivaţional propune o reprogramare a felului în care obişnuim să percepem ideile preconcepute. Acestea presupun adaptarea psihicului la starea vremii, cu avantaje, dar şi dezavantaje, în perioadele anului în care norii persistă vreme îndelungată pe cer.
Diferenţa în situaţia prezentată este localizată doar la nivel afectiv, însă rezultatele sunt surprinzătoare. Conştientizarea faptului că fiecare zi, indiferent de perioada din an, este însorită şi senină, norii fiind cei care impun varietatea vremii, aduce cu sine schimbări pozitive în modul în care ne setăm nivelul de optimism, mai ales dacă obişnuim să ne bucurăm din plin de o zi frumoasă.
În concluzie, pentru un plus de motivaţie pozitivă utilă pentru creșterea sau întărirea nivelului de optimism, soluţia nu este să fim cu capul în nori, ci mai degrabă deasupra acestora!
