Social

Ziua Mondiala a salutului – un îndemn la comunicare

Astăzi este Ziua Mondială a salutului. Aceasta a fost inițiată în 1973 de de frații Brian și Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA și a fost sărbătorită pentru prima dată în contextul conflictului dintre Egipt și Israel din octombrie 1973.

Ziua Mondială a salutului este un îndemn la comunicare, un îndemn la pace și nu în ultimul rând un îndemn la civilizație. În codul bunelor maniere, este specificat faptul că bărbații salută o femeie, chiar dacă aceasta este mai tânără, tinerii îi salută pe cei mai în vârstă, iar dacă este să vorbim despre armată – cei inferiori îi salută pe cei superiori.

În România, una dintre cele mai cunoscute forme de salut este “Bună”, dar în unele zone din țară se mai folosește “Servus”, “Salve”, “Ciao”. La adolescenți, forma de salut diferă: de la “sal”, “salutare”, la “hey”, “hello”. De asemenea, mai există forme de salut socio-profesionale: “vânt din pupă” la marinari, “fir întins” la pescari, “cer senin” la avitori sau “asfalt uscat” la motocicliști.

În lume sunt vorbite, potrivit etnologilor, peste 6.500 de limbi, astfel că oamenii se salută cu: “Konnichi wa” (japoneză), “Jambo” (swahili), “Ni hao” (chineză), “Bonjour” (franceză), “Ciao” (italiană), “Ahoj” (cehă), “Hej” (daneză), “Şalom” (ebraică), “Saluton” (esperanto), “Hallo” (germană), “Olá” (portugheză), “Zdravstvuitie” (rusă), “Al Salaam a alaykum” (arabă), “Merhaba” (turcă). Totuşi, cel mai popular cuvânt de salut este “Hello”, care este şi formula universală de salut la telefon, scrie Agerpres.

Pe lângă aceste forme de salut, mai întâlnim și saluturi bizare, după cum scrie Descopera.ro. În Kenya și Tanzania, populația massai se  salută scuipându-se. În Filipine, respectul pentru bătrâni este exprimat de salutul numit „Mano”, prin care se ia mâna persoanei salutate şi se duce la frunte. În Japonia, strângerea de mână este însoţită și de o plecăciune. În nordul Mozambicului, oamenii bat de trei ori din palme înainte de a rosti cuvântul pentru salut. În Noua Zeelandă, populația Maorii se salută cu un gest numit „Hong”, care înseamnă atingerea nasurilor unul de celălalt. Acesta este urmat de aşa-numitul „schimb de suflare de viaţă”. În Tibet, este foarte politicos sa scoţi limba atunci când întâlneşti pe cineva prima oară.

Text: Cristian Tănase

Foto:

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top