Economic

Unde ajung banii de pensie ai românilor?

Germania, Italia, Polonia şi Austria preiau economisirile românilor pentru pensie. Fondurile de pensii private au investit 140 milioane de euro în acţiuni străine, potrivit agenţiei de presă Mediafax.

Cele şapte fonduri de pensii private administrează banii a şapte milioane de români, iar la finalul anului 2016, aceștia aveau investiţii de 5,88 miliarde de lei în acţiuni, din care 140 mil. de euro în acţiuni pe pieţele internaţionale.

În decembrie 2016, fondurile deţineau active de 31 mld.lei, iar cea mai mare parte a investiţiilor sunt în titluri de stat.

În acţiuni pe bursa românească merg 5,23 mld. lei. Cei şapte milioane de români care participă la fondurile de pensii pilonul II primesc scrisori de la administratori privind valoarea activului net individual. Situaţia detaliată a investiţiilor nu se află în aceste informări.

Fondurile de pensii private obli­ga­torii ale Generali (Aripi), Allianz (AZT), BCR, BRD, Metropolitan, NN, Aegon (Vital) au investiţii în acţiuni din străinătate pe burse precum cele din Germania, Italia, Polonia, Austria şi în companii precum Volkswagen, Kruk, Adidas.

„Pentru piaţa locală administratorii de fonduri de pensii au o mai bună înţelegere cu emitenţii şi o mai bună transparenţă. Piaţa locală oferă un randament raportat la riscul asumat net superior celor regionale“, a declarat Iulius Postolache, director general la Allianz Pensii, care supraveghează banii de pensie a 1,5 milioane de români.

Sursa Photo

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top