Cultural

Un tablou de Picasso, vândut pentru 103 milioane de dolari la New York

Tabloul “Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse)” de Pablo Picasso a fost vândut, joi, pentru 103,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată de Christie’s, la New York, potrivit Le Figaro.

S-a dat o bătălie aprigă între colecționari pentru pânza pictată în 1932. La finalul licitației, aceasta a fost adjudecată pentru 90 de milioane de dolari, ajungând la 103,4 milioane cu taxe şi comisioane.

Vânzarea confirmă vitalitatea pieţei de artă, care nu a suferit prea mult în pandemie, dar şi statutul aparte al lui Pablo Picasso (1881-1973).

Acum opt ani, acelaşi tablou a fost achiziţionat de proprietarul actual la o sesiune de vânzări organizată la Londra, pentru 28,6 milioane de lire sterline, adică în jur de 44,8 milioane de dolari, mai puţin de jumătate din preţul oferit joi.

Anul 1932, în cursul căruia a fost creat tabloul “Femme assise”, este adesea considerat drept cel mai bun şi mai prolific din cariera lui Picasso. Mai multe expoziţii majore i-au fost consacrate acestei opere a maestrului spaniol.

Peste 100 de milioane de dolari  au depăşit pragul Cinci opere ale pictorului spaniol. Înaintea acestei vânzări, era singurul artist în acest club select cu patru tablouri, între care “Les Femmes d’Alger”, care deţine recordul pentru un Picasso, cu 179,4 milioane de dolari, în mai 2015.

Doar 14 tablouri au depăşit 100 de milioane de dolari la licitaţii. În afară de Picasso, artistul italian Amedeo Modigliani este singurul prezent cu mai multe lucrări în listă, două exemplare.

Este prima dată în doi ani când o operă depăşeşte praguld e 100 de milioane de dolari, după ce un tablou din seria “Meules” de Claude Monet a atins 110,7 milioane la Sotheby’s, New York.

Marţi, pânza “In This Case” a pictorului american Jean-Michel Basquiat a fost adjudecată pentru 93,1 milioane de dolari la Christie’s, în cadrul primei mari sesiuni de vânzări de primăvară.

Sursa foto: news.ro

Un tablou de Picasso, vândut pentru 103 milioane de dolari la New York

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top