obiective foto de buget
Fotografie

Iubesc Lentilele Ieftine

Crezi că un obiectiv scump îți va face fotografia mai bună?

Răspunsul este și da și nu, în acest articol îmi propun să-ți spun în detaliu de ce este așa.

În toții anii de fotografie, nu am apucat tot timpul să pun mâna pe obiective scumpe, cele mai des întâlnite obiective fiind cele de kit.

Pentru cei care mă cunosc nu este un secret faptul că nu dețin multe obiective foto, dar există o lentilă pe care aș putea să o folosesc zilnic fără să simt vreodată că am nevoie de altceva.

Dacă te întrebi cum este posibil să faci poze mai mult de un an cu aceeași lentilă ești pe drumul ce bun!

Eu fac fotografii de aproape 7 ani, iar de 4 ani de zile folosesc doar o singură lentilă, da, a fost o provocare pe care am acceptat-o în momentul în care m-am îndrăgostit de un pancake.

Nu orice pancake, este vorba de Canon 40mm Pancake f2.8 STM.

obiective de buget

Din anul 2016 a devenit lentila cu care am tras peste 8000 de fotografii, iar portofoliul gravitează de la fotografii conceptuale la produse comerciale.

Pot spune acum în 2021 faptul că momentan încă nu vreau să trag pe altă lentilă doar pentru că am avantaje cu pancake-ul cum n-am în alte lentile.

Câteva avantaje pe care le găsești folosind Canon Pancake 40mm f2.8:

  • Este o lentilă foarte portabilă, chiar aș putea spune că încape în buzunar, deși clar nu recomand să îți transporți lentila în buzunar.
  • Este un obiectiv foarte luminos. Chiar dacă f2.8 nu este cea mai mare deschidere de diafragmă, dar din punctul meu de vedere este exact cât ai nevoie.
  • Depth of field-ul pe care îl creeaza f2.8 are un aspect cinematic care este greu de egalat.
  • Distanța focală este perfectă fie că ai în plan un photoshoot conceptual fie că doar realizezi fotografii de hobby.
  • Este o lentilă ieftină, cu un build quality foarte bun.
  • Sharpness-ul este unul destul de rar întâlnit în lentilele de buget

Dacă cumva te gândești că ai mai multă lumină în Canon 50mm f1.8/Nikon AF 50mm 1.8D, este foarte adevărat, dar aș recomanda să încerci măcar să tragi și pe 40mm, pentru că până la urmă sunt sigur că lucrurile care m-au impresionat pe mine la 40mm pot sa fie banale pentru alți fotografi.

Obiective de buget

Așa că sfatul meu este să încerci mai multe obiective foto până să scoți repede cardul din buzunar ca să apeși pe butonul de buy.

Este foarte important să testezi obiectivele foto pe care le ai în planul de achiziție.

Foarte mulți fotografi ajung să cumpere lentile pe care le vor utiliza de două sau trei ori și apoi rămân pe raft și ajung să strângă praf.

Un avantaj când ai foarte multă aparatură strânsă este faptul că va arăta foarte bine ca și backdrop într-un vlog pe care probabil vei ajunge să îl faci.

Bineînțeles că glumesc, în momentul în care ai multă aparatură dispui și de foarte multă versatilitate în producție, asta te va ajuta cand ai nevoie sa oferi clienților diversitate.

Un alt avantaj este că literalmente Sky is the Limit când ai aparatură multă!

Revenind la subiectul nostru, și anume lentilele ieftine care au acel ceva de care ai nevoie în viața ta de fotograf.

Obiectivele foto de buget deseori sunt uitate pentru că există gamele profesionale de mii de euro, pe care la început nu ai de unde să îi ai, doar dacă ai un donator generos.

Recomandarea mea ramane 40mm dar nu trebuie niciodată să dai cu piciorul altor variante disponibile pe piață.

obiective de buget

După cum vine ordinea, următoarea recomandare este Canon 50mm f1.8 STM, aici este foarte important să alegi o variantă a lentilei cu stabilizare a imaginii, pentru condițiile de lumină nefavorabile.

Sigur că există și alte variante de buget, dar în acest articol punctul de focus sunt lentilele prime, nu zoom.

A treia variantă disponibilă pe piață este Yongnuo YN 35mm f/2, încă un obiectiv sub prețul de 100 de euro cu o distanță focală formidabilă, plină de versatilitate și cu o deschidere a diafragmei destul de generoasă.

Așa că lista de recomandări de buget este gata.

Ca să recapitulăm avem:

  • Canon 40mm Pancake f2.8
  • Canon 50mm f1.8 STM/ Nikon AF 50mm 1.8D
  • Yongnuo YN 35mm f/2

Aceste 3 recomandări de obiective fotografice sunt esențiale pentru a îți duce skill-urile foto mai departe.

obiective de buget

Poate că rămâi cu întrebarea, ce înseamnă și ce face o lentilă buna?

Este universal acceptat în lumea foto faptul că un obiectiv bun este acela care este sharp pe orice deschidere a diafragmei.

Lucru foarte adevărat, dar eu nefiind atât de pretențios pot spune că o lentilă bună este aceea care are sharpness până în f11.

În toți acești ani de când fac fotografie și toate lentilele care mi-au ajuns pe mână acesta a fost benchmark testul pe care l-am folosit.

La mine un alt punct cheie când mă uit la un obiectiv foto este și practicalitatea lui, eu preferând lentile cât mai compacte și cât mai rapide, spre deosebire de lentilele “tun” precum cele de 70-200mm.

Pentru a vedea mai multe fotografii realizate de mine te astept pe profilul meu de instagram, menționez ca 80% sunt realizare folosind Canon 40mm f2.8 STM

Ai și tu recomandări de lentile? Atunci nu ezita să ne scrii fie pe canalele de social media sau de ce nu, chiar în secțiunea de comentarii.

Iar dacă te-a ajutat acest articol și ai aflat ceva nou, un share ar ajuta foarte mult și alți fotografi pasionați să descopere obiective de buget și faptul că poți sa faci poze folosind o singură lentilă mai mulți ani la rând.

 

Sursă foto: arhiva personală, pexels.com

Iubesc Lentilele Ieftine

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top