Cultural

“Scandal” pe scena Teatrului Nottara

Scandal_la_Opera._AFISAseară la Teatrul Nottara am asistat la un spectacol extraordinar. Timp de doua ore şi jumătate am simţit că iau parte la acest eveniment desfăşurat chiar în faţa ochilor mei, un “Scandal la operă!” sublim regizat de Petre Bokor. “Lansări pirotehnice” au curs şiroaie peste scena sălii Horia Lovinescu. “Artificiile” au fost asigurate de Alexandru Jitea, Luminiţa Erga, Victoria Cociaş, Ion Grosu, Raluca Gheorghiu, Alexandru Mike Gheorghiu, Cristina Stoica Ivanciuc, Mihaela Subţirică şi, nu în ultimul rând, maestrul Mircea Diaconu.

“Scandal la operă!” este numele acestei superbe reprezentaţii, una în care comicul de situaţie se îmbină armonios cu limbajul şi caracterele divers colorate ale personajelor.

Acţiunea este plasată în anul 1934, în incinta Operei Mari din Cleveland, Ohio, în momentul în care Directorul operei, domnul Sounders (Mircea Diaconu), organizează un spectacol unde 1000 de oaspeţi şi-au manifestat interesul de a-l privi şi asculta pe faimosul tenor italian Tito Merelli (Alexandru Jitea) şi o recepţie unde “s-au înghesuit” 25 de kilograme de crabi în maioneză.

Intriga se activează odată cu situaţia în care este prins directorul Sounders, moment pricinuit de “beţia letargică” careia îi cade victimă celebrul tenor italian, cauzată de soţia sa Maria Merelli (Luminiţa Erga), care decide să îl părăsească. Situaţia se complică, amplificată de eroarea lui Max (Ion Grosu), asistentul directorului, care îl surprinde pe Tito inert în camera sa şi crede că a murit. Probleme mai apar însă, una dintre ele fiind prezenţa liftierului ( Alexandru Mike Gheorghiu) , mult prea îndrăzneţ, entuziasmat de ideea de a-şi întâlni idolul în carne şi oase.

Din acest moment firul acţiunii  se lansează vertiginos, aparent fără ieşire. Soluţia survine la iniţiativa lui Max, aceea de a îi lua locul lui Merelli în spectacol. Propunerea îi este acceptată ca soluţie de urgenţă, însă acesta se descurcă extraordinar în rolul lui Othello şi este aclamat la scena deschisă de către auditoriu.

Situaţia dificilă nu se sfârşeşte însă, dimpotrivă, odată cu revenirea lui Tito din inconştienţă, la care se adaugă şi faima celebrului tenor în rândul doamnelor, evenimentele scapă de sub control alunecând spre hilar, odată cu iniţiativa stimabilelor Diana (Stoica Ivanciuc) şi Maggie (Raluca Gheorghiu) de a-l seduce. Cele doua doamne nu ştiau însă faptul că din acel moment în peisaj existau două persoane costumate identic, Max şi Tito. Astfel, Merelli ajunge în compania Dianei, iar Max se bucură de compania lui Maggie. Scenele se desfăşoară concomitent, ambele doamne fiind ferm convinse că petrec în compania marelui tenor Tito Merelli, punctând momentul culminant.

Deznodământul surprinde prin revenirea evenimentelor la normalitate, însă sentimenele de nesiguranţă de pe chipurile personajelor, pricinuite de situaţiile în care au fost ancoraţi, continuă să persiste.

Redacţia Hyperflash recomandă vizionarea reprezentaţiei “Scandal la operă!”. De asemenea, vă propunem să vizionaţi reprezentaţiile teatrale desfăşurate în cadrul Teatrului Nottara. Satisfacţiile sunt garantate!

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top