Artiști

SALVADOR DALI, 11 MAI 1904-23 IANUARIE 1989

Un personaj exotic, inconfundabil, recunoscut după mustățile și favoriții pe care i-a purtat încă din tinerețe, cu nelipsita pipă și pălăria de pâslă, Salvador Dali a fost un geniu creator, pictor spaniol, născut la 11 mai 1904, la Figueras, Spania.

La doar 17 ani, începe studiile la Academia de Arte Frumoase San-Fernando de la Madrid, dar din pricina unui temperament vulcanic pe care cu greu îl putea controla, a fost exmatriculat. Mai târziu, in 1926 pleacă în Franța, unde se integrează perfect în ambianța intelectual-elitistă a Parisului. Comportamentul său exuberant îl aduce în fața excluderii din cercul suprarealist pe care îl frecventa, din care făcea parte și Pablo Picasso, cu care se împrietenise.

Cu o imaginație debordantă, cu un talent recunoscut încă din tinerețe, Dali a fost un reprezentant de marcă al curentului artistic suprarealist, iar aparițiile sale excentrice l-au adus în atenția tuturor.

Muza sa, pentru care a făcut o mare pasiune, care nu s-a stins întreaga viață, a fost Gala, soția sa, pe care a reprezentat-o în multe din lucrările sale. Marele artist a recunoscut mai târziu că alături de soția sa a cunoscut dragostea trupească, salvându-se astfel de la o posibilă patologie de natură psihică.

În 1983, Dali pictează ultimul său tablou ”Coada de rândunică”, după ce iubita sa soție se stingea din viață cu doar un an în urmă. Din pricina unui accident și a rănilor provocate de acesta, Salvador Dali se retrage din viața publică la Figueras, localitatea în care s-a născut și părăsește această lume, la 23 ianuarie 1989.

”Coada de rândunică”, Salvador Dali, 1983

sursa foto: cyd.ro

sursa foto cover: www.10tv.md

SALVADOR DALI, 11 MAI 1904-23 IANUARIE 1989

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top